måndag 29 november 2010

Mungbönsburgare med blåmögelsås


Den vegetariska biffprincipen.

1. Bas: linser, mungbönor eller kikärtor. Blötlagda men inte kokade – på så sätt behöver man inte tillsätta ägg. Kikärtor behöver ligga i vatten minst ett dygn, de andra sorterna lite mindre tid.

2. Uppmjukare: enbart linser etc ger en ganska hård biff. Riven morot, gul lök, zuccini eller en massa persilja (gärna kombinationer) gör konsistensen trevligare. Även vätska som citronsaft mjukar upp lite.

3. Smaksättare: The fridge is the limit! Kapris, soltorkad tomat, vitlök, nötter, sesamfrö, kryddor, pastor av allehanda slag. Salt eller buljong såklart och peppar.

Allt kan mixas! Med det kan vara gott att blanda ner t ex finriven morot och grovhackad smaksättare efter.

5. Stek, eller för bästa resultat – fritera! Här kan du läsa om det –>

-------

Denna gång blev det följande kombination:

4 dl blötlagda mungbönor (i blötlagd volym)
2 msk röd pesto
2 tsk sesamfrö
1/2 gul lök
1/2 tsk salt
1 liten klyfta vitlök
lite chillisås
+
sås, lika delar:
majjo
blåmögelost
yoghurt
lite salt
+
grönsaker
stekt brödbit

Mixa alla ingredienser i biffarna. Hetta upp en panna med olja, klicka biffar á cirka 2 msk. Stek tills fin färg uppstår på båda sidor, sänk sedan värmen och låt eftersteka i 5-10 minuter. Använd den varma pannan för att steka på brödet, snyggt och gott. Såsen är bara att mosa ihop och smaka av med lite salt.

1 kommentar:

suzane sa...

testade receptet men de första burgarna höll inte ihop, förräns jag tillsatte vetemjöl. Och så la jag till färsk persilja till smeten - blev jättegott!