måndag 15 november 2010

Soto Ayam – kycklinggryta med krossad cashew


Den goda hemgjorda kycklingbuljongen åkte ner i en vietnamesisk kycklinggryta. Faktum är att buljongen hade blivit mer av gelé dagen efter och jag fick späda den lite. Jag smakade innan alla andra kryddor åkte i – faktiskt väldigt stor skillnad från vanlig hönbuljong. Det smakade riktigt mycket.. kyckling. Gott. Man inser att det är så här det ska smaka egentligen.

Gryt-soppan blev i alla fall mycket mustigt och god. En ganska fri tolkning av ordinarie recept där det ska vara böngroddar och salladslök. Man tager vad man haver tycker jag!

0,5 liter kycklingbuljong
2 potatisar
1 kycklingbröst
1 dm purjo
2 cm ingefära
2 klyftor vitlök
2 citrongräs
lite gurkmeja
1 dl cashewnötter
1/2 citron
1 knapp msk honung
breda risnudlar, en näve
bit morot och zuccini
+
koriander

Koka risnudlarna nästan klara i en kastrull vid sidan, häll av i durkslag-

Koka upp buljong och potatis i bitar, krossa citrongräset i en mortel och släng ned, även hackad ingefära samt vitlök. Skär under tiden purjo, hyvla morot och zuccini och lägg på ett fat. Låt 1/2 citron (med skal och allt) skuren i skivor koka med i buljongen, och sätt i lite gurkmeja. Smaka av med honung, knappt en msk och höj eventuellt upp sältan en aning med ljus soja. Släng ner purjo, zuccini och morot, och efter ngn minut risnudlarna. Koka bara ngn minut. Mortla cashewnötterna (mixa går också) till ett grovt mjöl och blanda ner.

Stek kycklingfilé vid sidan (om man inte har en helstekt som man kan plocka lite fina bitar av) ... blanda upp! (haha är det nån som fattar den) Toppa gärna med koriander - om du till skillnad från mig kommit ihåg att köpa det.

1 kommentar:

Spot and Tell sa...

Hej!

Vi vill bjuda in dig till ett event där vi kommer få prova Snälleröds eko-snaps samt äta traditionell, hemlagad julmat. Eventet äger rum den 23/11 på Cedergrenska Tornet.

Läs mer om eventet här,
http://spotandtell.se/blog/spotting/jultraditioner-med-snallerods-stockholm/

Hoppas du vill komma, maila då katja@spotandtell.se (fåtal platser kvar)!

Med vänliga hälsningar
Spot and Tell