lördag 20 november 2010

Att slakta en pumpa


Att karva ut köttet tog säkert en timme, det var vulgära mängder pumpa. Som sagt ställde jag till med fest för att få hjälp att äta upp storkoket. Det var kul! Soppan var milt kryddad för att pumpasmaken skulle komma fram. Den blev söt, nötig och len med en liten ton av kanel och ingefära.

Jag försöker reducera ner receptet till ett mer normalt kok (då jag gjorde säkert 10 liter soppa) så proportionerna är inte exakta, smaka av:

1 liter pumpakött
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl grädde
lite smör på det
grönsaksfond (eller typ 1-2 tärningar grönsaksbuljong)
2 tsk vinäger
1/2 tsk kanel
1 cm ingefära
ett par nypor spiskummin
1 tsk tomatpuré
Några dl vatten
salt
+
lite koriander på topp

Fräs först hackad lök och ganska snart hackad pumpa i olivolja, släng med vitlöken efter en stund. Häll på grädde, grönsaksfond, hackad ingefära, mortlad spiskummin, pumpan får sedan puttra en stund på spisen. Sedan tar du helt oprovocerat en stor klick smör och slänger ner! Lite vinäger för att få till syran, kanel (ta lite, det känns ganska tydligt ändå) lite mortlad spiskummin, tomatpuré, mixa helt slätt. Fortsätt att puttra på soppan en liten stund. Sedan späder du med vatten på slutet, men ta det försiktigt - ingen blir glad av en blaskig soppa!

Slakt!
Hej!
Tjo!

Inga kommentarer: