onsdag 17 november 2010

Knäckebröd med sesam och kryddor


På fredag vankas storkok på den största pumpan från kolonilotten! Soppa är det tänkt att bli, några kompisar kommer hit för att hjälpa mig äta upp. Tilltugg blir knäckebröd. Just nu kallnar bröden i en korg här vid sidan och knäpper lite, jag tjuvstartade nyss med en macka, jättegott!

10-12 kakor:
7,5 dl mjölk
8 dl vetemjöl (+ -)
1,5 tsk salt
7 dl rågmjöl (+ -)
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
1/2 paket jäst
2 msk olja
1 rågad msk honung
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 tsk kummin
1 tsk korianderfrö
--
Till utbaket:
Polenta, vetemjöl

Jag gjorde degen på kvällen och bakade ut följande dag. Därför kalljäste jag degen: rör ut jäst i kall mjölk, blanda ner honung, salt, olja, sesamfrö och linfrö samt kryddor. blanda sedan ner mjölet, börja med lite mindre och bearbeta degen - häll på mjöl tills degen känns smidig. Använd en väl tilltagen bunke. Plasta in och ställ i kylskåp över natta! Men man kan ju också varmjäsa.

Nästa dag: Mjöla ett bakbord med polenta och vetemjöl. Dela degen i 10-12 bitar. Värm ugnen till 250 grader eller vad den nu går upp till. Kavla ut degen till en stor rundel, det ska bli riktigt tunt. Enklast är om man vänder brödet och växlar riktning på kavlingen. Man kan sätta in dubbla plåtar i ugnen, en i mitten och en på lägsta. Bäst är om dom får stå inne och behålla värmen, blir fin gräddning då. jag använde en bricka att skjuta in bröden med, eller rättare sagt, skaka av/in dom. Det går på ett par minuter när knäckebrödet börjar få färg, vänd på det. Använd en stekspade. Det är gott om det är lite gyllene överallt då det blir krispigt och fint. Om man fått fin färg på ena sidan kan man flytta ner brödet till lägre hyllan, och på så sätt kunna grädda ett nytt bröd samtidigt. Så flyttar man ut, ned och in nytt. När man väl börjat kavla går det i ett, rätt som det är har du sjukt mycket gott knäckebröd som står och knäpper.

Kolla! Läsarpost:

Inga kommentarer: