söndag 14 november 2010

Buljongen!


Tips: köp en hel kyckling. Det tar lite tid att tillaga – men man får väldigt fint och mört kött. Dessutom en utomordentlig bonus: hemmagjord buljong!

1 hel kyckling
fyllning:
1/2 citron i skivor
några kvistar timjan
1 gul lök i klyftor
2 vitlöksklyftor i bitar
25 gram smör
salt peppar
+
Olja och salt utanpå

Grädda den hel i ugnen i form eller gryta med lock på 175 grader i 1-1,5 timme beroende på storlek. Ta ut och ös ett par gånger. Mot slutet ta av locket för att få lite färg. Det går nog bra i en ugnsfast form utan lock också. När jag tog loss köttet från skrovet märkte jag att den inte var helt klar, (all köttsaft ska vara helt klar) lät då köttet efterkokas en stund i det smakrika spadet. Kycklingköttet tänkte jag använda i lite olika rätter.

Buljongen: allt rens som inte var kött kokades i en kastrull med lite vatten + purjolöksblast och salt i ca 30 minuter. Sedan silades det av och tillsammans med spadet från lerformen (som var jättegott med smör, lök, timjan och citron) blev det fin fin buljong. Snart ska det lagas mat på det här!

Inga kommentarer: