fredag 11 april 2008

Vykort!


Bloggen fick ett kärt vykort från smögen. Där har dom det gotti-gotti. Kanske feskarn skickar receptet snart!

3 kommentarer:

Anonym sa...

receptet är:

1. fånga en makrill och rök den.

2. sätt potatis och skörda den.

3. skala potatisen och koka den.

4. mosa potatisen med grädde och smör.

5. ät upp maten!

alternativ makrill:

1. gå till den trevliga fabriksförsäljningen i norra hamnen, språga i gran med gubbarna som jobbar där, även med han som sitter i länsstolen i hörnet. köp en rökt makrill för 30 kr eller 2 för 50 (du behöver ju inte äta upp allt med en gång, du kan ju spara den ena i en timme eller två, och skulle båda råka slinka ner så ångrar du dig ändå inte, som han med kepsen säger). gå hem igen och lägg upp på serveringsfat.

2. ät upp maten!


hälsningar från sara

Kocken sa...

Åh! Båda alternativet låter ju bra. Det ena så aktivt och självständigt. Lite vind i håret och saltstänk på kind. Det andra så genuint och socialt. I alla fall verkar gubbarna genuina och dom ingår ju i receptet.

Tack öborna - skall pröva detta. Kanske i juni?

Anonym sa...

Makrill a la marinado

1. Fånga makrillen själv, och filea den "rykande" färska fisken.

2. Lägg filéerna i någon deciliter matolja, blandat med en handfull dill, en liten finhackad lök samt fem nypor salt och två svartpeppar.
Fisken ska ligga och "dra" i marinaden ett par timmar, först med skinnsidan uppåt. Vänd på fiskarna efter en timme så att också skinnsidan täcks av marinaden (du kan också ta något mer marinad och marinera båda sidorna på en gång, det räcker då med en timmes marinering).

3. Härpå följer den dramatiska upptrappningen av tillagningen: stekmomentet. Skrapa av fasta "rester" från marinaden på filéerna. Upphetta en stekpanna hårt och lägg i några försvarliga klickar smör (OBS! endast smör anbefalles)så att de omedelbart smälter i hop med ett hotfullt fräsande ljud. Lägg omedelbart ner filéerna i pannan och stek dem "glödga" dem i högst 60 sekunder per sida. Om du kan behålla koncentrationen 60 sekunder så kommer du att lyckas, om du är av den tankspridda sorten så är det risk för att du står där med uppbrända fiskrester.

4. Färsk potatis med dill är de enda nödvändiga tillbehören.

Varning! Makrill tillagad på detta är på grund av sina intensiva kulinariska effekter starkt tillvänjande. Du kan få svåra kulinariska abstinenser om makrillen just när du *ska åstad* inte går till. Jag kan dock trösta dig med att havet är stort och kan erbjuda ett antal andra *feta* fiskar (sill, lax, sik t.ex.) som fullvärdiga subsitut för makrillen.

5. Ja. Och så något att dricka därtill: en bajer. Hvergang!

Jean Auber (Ichtyolog)