onsdag 16 april 2008

Jätterolig gnocchi


Vi vandrade i alperna längs Alta via 1, det var urskog, kala berg, gröna dalar, branta stigningar och dramatik, på mornarna ibland snö trots att det var Italien mitt i juli. Vi kom ner igen, lite möra & slutkörda, hade bokat hotell vid nere vid Garda sjön, skulle unna oss vila. Sol och bad, relax! Men... Det är tråkigt att sola. Skönt någon dag sådär. Sen är det tråkigt. Det är också tråkigt att strosa runt i en litet gamla stan och kolla i små onaturliga butiker. Tråkigt med massproducerat hantverk. Tråkigt! Vad är då roligt? Att äta är roligt. Sorbet-glassen är rolig. Handla frukt i ett liten butik med gubbe och fönstershoppa i ostaffären – det är roligt. Till och med att gå på en supermarket och kolla på krossade tomater och pastapaket är roligt (även om man inte har kokmöjligheter på hotellrummet). Självklart: Frukosten, lunchen och middagen – roligt, roligt, roligt! Ok, spela pingis på stranden var också roligt. Vi åt gnocchi på en restaurang som hade en meny med alla rätter avfotograferade. Det var roligt och mycket gott.

Para due:

300 gram gnocchi
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 zuccini mellan size
1,5 dl skalade räkor
Ett par kvistar persilja
1 dl riven peccorino (eller parmesan)
en halv citron
1/2 dl vispgrädde
salt peppar

Koka upp saltat vatten och koka gnocchin tills den stiger till ytan. Snabbt går det. Sila av.

Fräs en finhackad lök i olja, när den mjuknat häll ner finriven vitlök och zuccini skuren i "halvcirklar" (vad heter det egentligen?) stek på någon minut – lägg sedan på räkor, citron, persilja och grädden. Salta en aning, försiktigt: ost, gnocci och räkor är ju redan salta. Svartpeppra. Låt koka upp någon minut. Lägg ner gnocchi och låt den koka upp snabbt. Tag från plattan – riv osten och rör ner.

Lite mer riven ost till servering såklart och gärna en tomat och löksallad med balsamvinäger. Gott med något sött/syrligt till.

Inga kommentarer: