måndag 7 april 2008

Grön kylskåpstömning-quiche


Broccoli 3 för 10. Det är ju som hittat! Så gör man en liten blåmögelpasta samma kväll. Det var nr ett. Sedan ligger det återstående paret på någon hylla och tappar dragningskraft för var dag. Bleknar och gulnar. Kanske en halvklippt kruka persilja och koriander som börjar tappa spänsten. Den där sista biten på purjo som börjat bli slapp och som märks mest som ett mjukt motstånd när du skall pressa in nåt annat i kylskåpet. Det är ju ändå mest blast. Sista bitarna spenat i en frostfrasig påse i ett bortglömt hörn. Förfall. Slöseri! Här är ett förslag på grön kylskåpstömning:

Följande slokande ingridienser hittades i mitt kylsskåp/frys:

6-8 ägg (fast det fick faktiskt inköpas)
1/3 purjo
1 broccoli
1 näve haricot vertes
1/3 zuccini
1 grönsaksbuljong
2 viklökskllyftor
en näve hackad spenat
halv kruka koriander
några kvistar persilja
en kvist med rosmarin
1 tsk torkad basilika
(mynta & timhjan kan man också ta om man har)
salt peppar

Koka broccoli fördelat i små buketter & haricot vertes i lättsaltat vatten en kort stund ( de skall bara förkokas)
Stek zuccini med olja och vitlök och salt, pressa en halv citron över, fräs med spenaten så den tinar upp och får mycket smak.
Hacka purjo, vitlök, alla gröna kryddor, riv en grönsaksbuljong, Vispa ägg och 1 dl mjölk, smaka av med salt och peppar. Rör ner alla grönsaker & kryddor. Smörj en pajform & häll ner smeten. Strö lite ost över. In i ugnen i 30 min ca, 200 grader.

Servera med lite bröd och sallad - funkar utmärkt i matlådan några dagar.

Inga kommentarer: