måndag 7 april 2008

Quesadilla med linser & svamp


När jag ett par gånger på min favvo-tapas-krog Ramblas beställt tortilla har jag alltid tänkt på den där goda med svamp, lök och ost i tortilla-bröd. När sedan faten burits ut visar det sig vara potatisomelett. Vilken besvikelse. Quesadilla heter det visst.

För två pers:
1 gul lök
En näve svamp
2 klyftor vitlök
1,5 dl röda linser
en msk gröna oliver
1/2 citron
1 tomat
2 msk ajvar relish eller taco-sås
kvist koriander
spiskummin
1 grönsaks buljong
1,5 dl riven lagrad ost
2 stora tortilla-bröd
en bit chilli

Koka röda linser i lätt saltat vatten tills dom är mjuka fast med lite tuggmotstånd kvar. Sila bort vattnet. Stek lök och svamp & chilli tills dom får färg, tillsätt hackad vitlök. Fräs sedan med linserna oliverna och citronen. Riv en buljong och tillsätt spiskummin, hackad tomat och ajvar. Smaka av med salt och peppar. Lägg över röran i en skål och rengör pannan. Hetta upp stekpanna och lägg i brödet. Sätt på röran på ena halvan strössla över riven ost och korianer. Stek på båda sidor ngn minut tills brödet fått färg. Sen är det klart!

En kålsallad är gott till:

1/4 kålhuvud vitt eller rött
1/2 paprika
1 tsk brunt senapsfrö
1/2 tsk korianderfrö
1/2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1/2 tsk salt

Hyvla kålen i en kastrull. Häll över en liter kokande vatten och låt det ligga i några minuter. Skölj i ett durkslag med kallt vatten. Stöt senapsfrö och koriander i mortel. Blanda olja, vinger, kryddor och honung vid sidan, häll sedan över kål och rör runt. Hacka en röd paprika och lägg i. Salladen får gärna vila några timmar i kylskåpet men den är god direkt också.

Inga kommentarer: