torsdag 10 april 2008

Korsikansk pasta


En otroligt basic rätt. På min allra första charter åkte jag och ett par kompisar till Korsika. Vi hyrde en hotelllägenhet med litet pentry. Korsikas har en stark lokalpatriotism och separatiströrelse. Så stark att det t.ex. inte förekommer annat än lokalproducerade produkter i butikerna. När vi cyklade till lokala matbutiken var det som bästa delikatessbutiken. Allt närproducerat och från små mejerier. Ett knippe morötter, getost, gröna bönor och pasta, vinet var också såklart korsikanst! Vi köpte med oss enkla grejer men det blev så gott att rätten följde med till Sverige. Några vänner lagar den också efter att ha smakat hemma hos mig. Och - ja detta funkar helt ok med svenska vintermorötter och djupfrysta haricot vertes.

Morötter (gärna knipp) (2 stora eller 3 små / pers)
Gröna bönor eller sparris (1 näve bönor / pers)
Chévre ost (1 skiva per pers 1 cm)
Vitlök (1 klyfta / pers)
Smör/olivolja

Koka morötter / bönor al dente i saltat vatten - sila av
Fräs sedan grönsakerna i smör och vitlök (snåla inte)
salta peppra

Servera med pasta. Chévren är perfekt till. (på fotot har jag fårost, hade bara det i kylskåpet, och det funkar, men chevren är bäst!) Om man vill pimpa pastan så rör ner lite olivolja och rivet citronskal / lite citronsaft

Timing: Du kan sätta på pasta och grönsaksvatten samtidigt, eftersom grönsakerna antagligen behöver ett mindre kärl så lägger du i dom först. Så hinner du fräsa dom i vitlök samtidigt som pastan blir klar.

Inga kommentarer: