fredag 11 april 2008

Pytti-lax och reducerad sås, pust!


Mitt kök – min borg. Saknar dock en ganska fundamental kökspryl- nämnligen spisfläkten. Det sitter en liten ventil vid sidan där det sipprar än lite ut.. och än lite in. Funkar sådär. En gång satt en fågel och kvittrade i den. Avsaknaden av spisflält skapar ibland problem. Jag undviker till exempel stekt lax vars odör man ofrivilligt får umgås med i dagar efteråt. Surfade häromdagen förbi en annan matblogg och såg detta smarta sätt att liksom torra till stekningen så det inte osar så mycket. Lösningen är att panera i sesamfrö.

Denna rätt har lite salt lite sött lite surt - tutti frutti.

För 2 pers

Sås:
1 del soja japansk
3 del äppelcider
1 tsk sesamolja
Koka, "reducera" bort fukt tills det börjar koka lite grumligt. Obs den blir jättesalt och skall bara droppas över! kanske tio minuter på låg/medelvärme.

Rotpytt:
1 morot
1palsternacka
1/4 liten kålrot
1 näve mungbönsgroddar (ej nödvändigt)
1/2 grönsaksbuljong
5 cm purjo

Hyvla rotsakerna med potatisskalare
fräs i lite olja, sätt på en matsked vatten med jämna mellanrum tills rotsakerna blir lagom mjuka - fräs med groddar och purjo på slutet - vid sista matskeden vatten - smula en halv grönsaksbuljong över grönsakerna - rör om / in

Laxkuber:
1 file per pers
sesamfrö ca 1 dl
lite citron
salt

Skär filéer en gång på längden och sedan på tvären så det blir små kuber. Pressa lite citron över salta lätt. Rulla runt kuberna på ett fat med sesamfrö. Stek på medel värme med bara aningens olja i några minuter.

Timing: börja med såsen och låt den puttra. Skär sedan grönsaker och ordna laxen. Dom tar ungefär lika lång tid att steka upp.

Servering: Watch the soya! Det är inte brunsås. Några små strilar räcker.

Inga kommentarer: