fredag 25 april 2008

Pad thai


Det finns en restaurang på långholmsgatan som serverar en mycket delikat Pad thai. En pad thai som man får magknip av. Portionerna är enorma och man äter upp till sista jordnötsflis - det går inte att sluta..

Hemma kan man portionera lite mer måttligt, för två pers:

Risnudlar, breda 1/2 paket, (knappt 200 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Tofu hård 200 g (1/2 paket)
2 dl mungbönsgroddar
2 tsk tamarindpasta
1 dl skalade räkor
1 dl jordnötter
2 tsk fisksås
1 tsk socker
1 tsk chilliflarn
1 ägg
(ljus soya
sesamolja)
lime
Skär tofun i små kuber (marinera gärna i en msk soja och en tsk sesamolja en stund innan) Stek i en kastrull på ganska låg värme medan du fixar med det andra. Gott när tofun får steka en bra stund så den inte blir så mjuk och mesig. Använd rikligt med olja.

Koka upp 1 liter vatten och häll över risnudlarna i ett kärl - de skall blötläggas i det varma vattnet i 3 min.

Finhacka lök & vitlök stek på låg värme i en matsked olja, så blir mjukt. Sila av risnudlarna och stek med löken. Strö över ett par nypor salt. Häll på en matsked vatten då och då tills nudlarna är mjuka. Hacka eller riv tamarindpastan i småbitar (eller ta saften av en halv lime) häll på den samt fisksåsen, sockret, chillin och rör om. Häll på böngroddarna och stek någon minut. Lägg blandningen på en tallrik vid sidan. Häll på lite mer olja och kläck ett ägg, stek och rör om - häll på nudlar, den stekta tofun och räkorna - stek upp en sista gång och servera. På topp hackade jordnötter och rikligt med hackad koriander. Pressa gärna en skiva lime över. Lite extra soja om salt saknas. Gott är detta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vad har du för tips inför valborgsmaten, chef? /snara

Kocken sa...

Kanske sån där lantlig papadam - jag kan montera receptet på en facebookbild med drinkar!