måndag 23 juni 2008

Slappa indiska grytan
Palak-dhal-koko-ghobi. Slappt? Ja faktiskt. Bara att hacka, slänga i en kastrull, sen sköter grytan sig själv, man steker inte ens löken. Det besvärligaste är kanske att ha alla ingredienser hemma men man får gärna byta ut valfria grejer. Det som inte är utbytbart är linserna som suger upp vattnet och reder grytan. Buljongen ger grundsälta och smak, så den bör också vara med. Kokosmjölken kan ersättas med matlagningsyoghurt. Koko? Ok det var improviserat, resten stämmer tror jag.

Börja med att sätta på riset, sen kan du sätta igång med resten. Tips om att koka ris längst ner.

Grytan: Koka upp vatten och buljong, hacka alla grönsaker, dela blomkål i mindre buketter, lägg i samtliga ingredienser i en gryta och koka på låg värme under lock i 10 minuter. Smaka av med salt och citron och glutta om riset börjar bli klart. Annars kan grytan med fördel stå och svalna och svälla i smaken.

Ca 3 port:

1 gul lök
1 dl kokosmjölk
1/2 dl olja
3 dl röda linser
1/2 blomkålshuvud
1 stor näve fryst spenat
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1 hönsbuljong
1 grönsaksbuljong
1 gul paprika
1 msk citron
1 dl ajvar
1-2 msk sambal olek

Kryddor, stöt allt utom socker i mortel
1/2 msk hel spiskummin
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk korianderfrö
1/2 msk fänkålsfrö
1/2 msk socker

Gott att strössla över vid servering: Fetaost, cashewnötter, färsk hackad ingefära, chilli, koriander, lite yoghurt. Välj en, två eller alla!

Riskokartips, för basmati- eller jasmine-ris: skölj riset, ta knappt dubbla vattenmängden, låt koka upp, direkt efter stäng av plattan men låt riset stå kvar på eftervärmen, locket på och en grytvante ovanpå det vilken isolerar värmen, riset blir fluffigt och fint. Några kardemummakapslar gör indiska susen.

Inga kommentarer: