måndag 2 juni 2008

Provkökets lunchlåda


Det finns vissa kriterier för en bra lunchlåda. Den får inte bli för torr dagen efter. Den får inte vissna. Den får inte suga upp sin egen sås och bli blöt/svullen. Den får inte bli mycket mindre än igår. Den får inte ha vissa känsliga delar som supervärms i micron och nästan förkolnat medan andra fortfarande är ljumna (eller är det kanske vår o-roterande micros fel?). Den får gärna ha lite mer vitaminer än cup-noodles. Den skall gärna räcka några luncher så du slipper tänka på att laga ny (därmed också gärna hålla sig någorlunda fräsh några dagar i kylskåpet).
Den ska vara så god att dina kollegor sneglar avundsjukt ner i din plastbytta!

3-4 luncher

3 dl matvete
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tsk salt

1/2 zuccini
1/2 aubergine
1 rödlök
1 palsernacka
2 dl kidneyböner el kikärtor
1 lime
1/2 dl ajvar relish
2 msk kapris
1 vitlök
+ kryddgrönt
2 tsk salt
peppar

Koka upp 6 dl vatten med salt och buljong, häll i vete och puttra på mycket låg värme under lock tills vätskan är helt upptagen, ca 15 min

Skär zuccini, aubergine, palsternacka i bitar och stek i lite olja. Sätt efter en stund till rödlök, och efter en stund en riven vitlök samt bönor kapris lime ajvar salt. Rör ner ner matvetet när det är klart. Hacka gärna en halv kruka basilika, persilja eller vad som finns hemma och rör ner när "pytten" har svalnat en stund.

Man kan på lunchen komplettera med lite strimlad kål och färska tomater eller något annat med tuggmotstånd. En bit korv eller ost om man känner för att lyxa. Micras med fördel men funkar kallt också.

Inga kommentarer: