måndag 9 juni 2008

Kål nr 2 - kålsoppa med ingefära
Jag åt en god soppa på Seyhmus - en bra ekologoisk bufférestaurang på verkstadsgatan. Mild, kryddig, lite söt.

En fri immitation för 2-3 pers:

1/3 Färsk kålhuvud
2 små palsternackor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 cm ingefära
1,5 dl vitt vin (eller 1/2 citron)
2 dl cocosmjölk
1 grönsaksbuljong
1 kycklingbuljong
1 tsk chiliflarn
1/2 tsk salt

Hacka upp alla grönsaker och koka i 1 liter vatten, tillsätt buljong och salt - låt koka 10 minuter under lock, tag av locket och låt cocosmjölken koka med ett par minuter. Rör ner chilli. Mixa sedan soppan helt slät. Servera med lite färsk koriander, persilja eller vad som finns hemma och någon färsk grönsak i strimlor. Vad är det för gott bröd till? Granny råg!

Provköket ber om ursäkt för den kassa bildkvalitén, kocken var hungrig och orkade inte finlira med vitbalans och grejer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

KÅLSOPPANS OLIKA KALLELSER
Som vegetarisk Gourmetspecialist på just kålsoppa, läste jag provkökets både ovanliga och något extravaganta recept att komma till rätta med anrättningen, och jag ska säga: det lovade mycket!
Den kock är dock inte född, som kan sträcka sig till himlen, provkökets förstås då heller inte undantagen. Jag fann en anomali i receptet som i vart fall just här fasthåller kocken på jorden - att anbefalla kycklingbuljong i ett i övrigt vegetariskt recept kan inte enbart anses som en stilgroda; det är ett regelbrott som förstås stöter oss renlärigare vegetarianer, i synnerhet som vanlig grönsaksbuljong rent smakmässigt torde agitera ungefär lika många smaklökar vid inmundigandet av denna förträffliga kålsoppa.

Yusef Latif
Olegitimerad Brysselkålsodlare

P.s. Också de grovkorniga icke-vegetarianerna bör kunna fullt ut njuta av den här rätten, men då på eget bevåg också "spetsa" den med frikadeller (malet kalvkött som formas till små köttbullar och som sedan läggs ner och kokas i den varma kålsoppan ett par minuter).

Synd är det, om de människor som aldrig har ätit kålsoppa!

Kocken sa...

Kära Yusef

Du får gärna byta kycklig- mot grönsaksbuljong. Men det är ett stilbrott som i allra högsta grad är en smakfråga och det smakar bäst så tycker jag.

Vänligen,
Kocken