söndag 22 juni 2008

Rostade mandlar

Enkelt. Effektivt.

1 paket mandel
1 tsk salt
2 msk vatten

Rör runt salt vatten och mandlar i en skål så vattnet löser saltet

Lägg mandlarna i torr panna och rosta dem tills dom fått färg. Rör runt under tiden. Låt svalna och väl smaka.

Bonus: Rör lite hel spiskummin och torkad chilli i vattenblandningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

RISKABELT MED ROSTADE MANDLAR!
Att ge sig i kast med att rosta mandlar har sina risker. Det borde kocken i provköket också ha upplyst om, tycker jag. Hanteringen med att rosta måste nämligen omgärdadas med ett helt säkerhetspaket så det hela inte ska sluta i en tragedi. För det första måste strikt sekretess tillämpas innan anrättningen påbörjas; persiennerna i köket nedfällas och köksdörren stängas.

De färdigrostade mandlarna måste, enligt en gammal beprövad metod av ekorrar, sedan delas upp och förvaras i flera mindre mängder, stoppas undan på flera olika ställen i huset. Utan att ha några illussioner om medmänniskornas glupsket kan en av delmängderna ställas fram i huset. Den tar naturligtvis ofta slut per omgående, och kocken kan då välja att ta fram ytterligare en omgång (som också den tar slut med en gång). Eftersom brända mandlar har en vetenskapligt bevisad förmåga att göra de människor som exponeras för dem minst sagt giriga och snålvattniga, är det förenat med fara för tumult att avslöja att det finns fler mandlar förvarade i huset. Alltså: om inte sekretess vidtages i sådana lägen kan risk för panik uppstå, särskilt när ett större sällskap är församlat, småväxta kan trampas ner av storväxta, slagsmål och blodvite uppstå vid träta om att undersöka vissa ställen, prydnadsföremål krossas i ivern att söka igenom gömmor etc.

Men om bara alla erforderliga försiktighetsåtgärder iakttas av kocken, kan en första smakchock av de brända mandlarna hanteras av familj, gäster etc. Men alltså: det kräver mycket psykologi (sk. takt och ton) av kocken för att hålla denna stegrade efterfrågan vid rimliga gränser.

NÄR DEN SISTA ROSTADE MANDELN HAR ÄTITS UPP FÅR KOCKEN SEDAN TA ITU MED DEN SVÅRA PEGAGOGISKA UPPGIFTEN OM HUR VI SKA HANTERA VÅR BESVIKELSE!

Jan Maslov
Professor i näringsfysiologi

Kocken sa...

Farsan!!!!!!!

/ Kocken