måndag 16 juni 2008

Fläderblomssaft





Passa på, den blommar nu!

1 liter vatten
1 kg socker
20-30 klasar fläder
1 citron
2 lime
0,5 msk citronsyra

Koka upp socker och vatten rör ner citronsyra.

Skiva citron & lime i tunna skivor, varva i en bunke med fläderklasarna. Häll den kokheta vätskan över. Låt svalna, sätt plastfolie eller lock över och låt dra i minst 3 dygn i kylskåp. Sila sedan av och tappa upp i rena flaskor. Håller större delen av sommaren men man kan också frysa in i plastbyttor.

En ganska liten sats, kan alla gånger dubblas.

1 kommentar:

Jean Auber sa...

FLÄDERNS ÄDLA SAFTER
Kemisterna vid läskindustrin är så allvarligt skadade av sina konstgjorda tillsatser, att de har glömt vad den enkla naturen på ett oslagbart, och ofta gratis, erbjuder. I vart fall slår ingenting väl kyld flädersaft som både triggar smaklökarna och, sägs det, har en uppiggande effekt mot svårmod.

Och varför inte också pröva med att äta fläderblommorna? Tillred en pannkakssmet, doppa fläderblommorna (kan vara både torkade och färska) i smeten. Stek dem sedan i panna.

Väl bekomme!

Jean Auber