fredag 6 juni 2008

Granny Råg
Ett enkelt surdegsbröd som får jäsa hela natten och gräddas direkt på morgonen.

Dag ett:
5 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
1 Granny smith äpple

Dag fyra:
1 dl mörk sirap
2,5 tsk salt
1 liter rågsikt + -
2,3 dl kruskakli

Dag fem:
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö

Dag ett: rör ihop mjöl & vatten, skala äpplet och finriv, blanda ner. Täck med folie och låt stå i rumstemperatur i 3 dagar.

Dag fyra (kväll): rör ner sirap och salt och kruskakli. Häll upp en dryg liter rågsikt och blanda ner i omgångar tills degen känns smidig. Kan krävas mer eller mindre mjöl, det beror på hur luftigt mjölet är. Bearbeta degen ordentligt. Använd två avlånga brödformar, olja formarna med lite hushållspapper. Fördela degen jämt. Strössla lin- och sesamfrö över bröden. Låt jäsa över natten, täck med plastfolie (eller låt jäsa två timmar om du rör ihop på dagen).

Dag fem morgon: Sätt ugnen på 225 grader, grädda i mitten av ugnen i en timme och tjugo-trettio minuter. Sätt på ett undre galler en ugnsfast form med ett par dl vatten på som får stå med under hela gräddningen.

Låt svalna i en bakduk. Gör sedan mackor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

på hemkunskapen i högstadiet fick jag lära mig olika reept som man kan variera i en oändlighet och som är så enkla att man skall kunna komma ihåg dem i huvudet. brödreceptet är det enda jag använder mig av (nästan):

50 g jäst
5 dl vätska (vatten, mjölk, fil eller vad som helst)
en skvätt olja
salt
en skvätt socker i någon form (honung, strösocker, pärlsocker, sirap...)

sedan kommer det mesta knepet:

vetemjöl så att det är minst hälften av den totala mjölmängden, annars vad som helst av mjöl eller annat; korn, morötter, färskrivna rödbetor, broccoli, russin, sesamfrön, havregryn osv.

rör ihop till bra konsistens, skall ej kladda, men inte heller vara torr. låt jäsa 30 minuter.

knåda ordentligt. baka ut och låt jäsa 30 minuter till.

pensla med något kallt.

in i ugnen. om du gjort två limpor: 200 grader i nedre delen av ugnen. om du gjort små bröd; 225 grader i mitten av ugnen.

grädda tills det är gyllenbrunt undertill.

knepet för att komma ihåg receptet är siffran 5:

50 g jäst, 5 dl vätska, 50 % vetemjöl, jäs 0, 5 timmar och jäs igen 0,5 timmar. socker för jäsningens skull och salt för smakens skull får ej glömmas.

/sara igen (har ju semester nu och mycket tid att kommentera)

Kocken sa...

Eller hur - hemkunskapen var faktiskt bra info på många sätt. Broccolibrödet låter spännande kanske i kombo med pärlsocker för större chockverkan, kanske prövar det ngn dag! tack för tipset