söndag 15 juni 2008

Provkökets pizza

Vedugnspizza, pizzeria-pizza, fryspizza, panpizza, hemmagjord pizza. Alla har dom sina kvaliteter och egenheter. Godast (fast kanske inte slappast) är nog ändå den hemmabakade.


Det handlar om såsen & degen.

Degen:
2-3 dl vatten
25 gr jäst
6-9 dl mjöl
2 msk olja
2 tsk salt

Rör ihop jäst & ljummet vatten, tillsätt olja och salt och mjöl, bearbeta degen en bra stund tills den är smidig och inte fastnar. Jag brukar använda degkrokar i elvispen. Plasta in (i en stor bunke) Låt jäsa i kylskåpet några timmar, eller på diskbänken i minst 40 min. Efter det kan man baka ut 4 runda pizzor, eller två hela plåtar. Kavla ut ordentligt. Tunn botten är godare.

Såsen:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossad tomat eller hela tomater
4 sardellfiléér (ej nödvändigt men kul)
2 tsk salt
1 msk olivolja
2 tsk socker
timjan eller oregano
svartpeppar

Finhacka lök och en av klyftorna vitlök, hacka upp sardellerna lite, fräs i 1 msk olivolja tills löken är mjuk, tillsätt den andra klyftan vitlök riven, tillsätt tomatkross eller hela tomater – klipp isf sönder tomaterna i burken, och salt / socker / timjan. Låt puttra på låg värme i 15-20 minuter tills såsen är tjock och fin. Räcker till 2-3 pizzor.
___________

Pizzabaket:
Ett tips för krispig botten är att ha plåten inne i ugnen medan ugnen värms upp - gärna till högsta värme. Pizzadegen kavlas ut på bakplåtspapper. Sedan skjuter man bara in pappret på den varma plåten.

Vad man sedan stoppar på är tycke och smak. I detta fall tonfisk, kapris, majs, rödlök och oliver + ost. Vanlig ost eller mozzarella. Gott att riva lite parmesan på när den är färdiggräddad, som grädde på moset.

___________

Pizza-kuriosa: "pizza tutti frutti", serveras med banan, ananas och äpple, på en pizzeria på karlavägen. Kul. En annan rolig pizza är "Pizza grönsak" (i singular) som ett alternativ till klassikern vegetariana, samma ingridienser, fast istället för konserverade grönsaker används färska. Smart och kul. Serveras på en annan pizzeria där i kvarteren.

Inga kommentarer: