onsdag 18 juni 2008

Grahamsknäcke till Öland
Biljetten på silverlinjen är bokad. Smögenborna tar med sillen och jag har lovat fixa knäcket.

I det här varianten använder man bikarbonat istället för jäst och det funkar utmärkt. Man kan egentligen smaksätta hur man vill, t.ex. med rosmarin eller korianderfrö. Till midsommar blir det dock klassiska brödkryddor. Trevlig midsommar!

13-15 dl grahamsmjöl
3/4 msk bikarbonat
1/2 msk fänkålsfrö
1/2 msk kummin
2 msk svart sesamfrö
5 dl vatten
1 msk olja
1 msk mörk sirap el honung
3/4 msk salt

Blanda alla torra ingredienser, börja med 12 dl av mjölet, stöt gärna kryddorna i en mortel först. Häll på vattnet och bearbeta degen, tillsätt resterande mjöl i omgångar tills degen känns smidig och inte kladdar. Dela i åtta bitar. Kavla ut varje bit så den täcker en bakplåt. Enklast är att vända på brödet, hela tiden och kavla ut i en riktning. Vänd och kavla ut i nästa. osv.

Grädda bröden på 225 grader, man kan grädda på två plåtar samtidigt. I fem till tio minuter, beroende på ugn och tjocklek. Tag ut bröden då de börjar få färg. De är så tunna så var uppmärksam eftersom brödet kan brännas på någon minut för länge i ugnen. Tag ut dom och lägg på ett galler. Efter några minuter ute i svala luften skall de vara så knapriga att dom går att bryta rakt av, utan någon svikt eller seghet. Om bröden inte känns helt färdiga kan man lägga in dom några minuter igen i ugnen så fukten avdunstar.

Inga kommentarer: