söndag 6 februari 2011

Koreanska raggmunkar


Vikingarna reste ju runt i världen en hel del och importerade en mängd intressanta maträtter som man med tiden nästan kunnat tro är svenska. Exempel på detta är köttbulle, kåldolmar, pizza och pommes frites. Det få känner till är även Vikingarna delade med sig av sina nordiska kokkonster. Bland annat i trakten runt Korea där lokalbefolkningen bjöds på en riktig klassiker: raggmunk. Koreanerna plockade upp detta, men tyvärr var potatis en bristvara och lingon gick inte att få tag på överhuvudtaget. Man fick helt enkelt ersätta med det som fanns att tillgå. Så föddes den koreanska raggmunken.

2 ägg
2 dl mjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 morot
1/2 mindre zuccini

2 msk soja ljus japansk typ
1/2 kruka koriander
1 tsk fisksås
1 msk socker
1/2 dl jordnötter
1/4 gul lök
1/2 röd chilli
1 tsk sesamolja
1 lime
1 vitlöksklyfta

Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt. Låt stå i kylskåpet en stund. Under tiden fixa ihop såsen. När det är klart: Hyvla morot och zuccini med en osthyvel och strimla sedan bitarna fint. Blanda i pannkakssmeten. Värm en stekpanna med olja i. Fördela smeten på 2 munks, knappt en cm tjocka. Stek i några minuter på varje sida.

Sås:
Finhacka vitlök, lök, chillli, hacka jordnötter, blanda ihop med socker, soja sesamolja, limejuice.

Favorit i repris både i provköket och mitt eget. Bildbevis:

Inga kommentarer: