måndag 31 januari 2011
Broccolisoppa med äpple
On top peccorino & krutonger.
Man känner inte smaken av äpplet direkt men det tillför lite sötma och syra. Ungefär som vin.
1,5 dm purjo
1 stånd broccoli
0.5 l vatten (+ lite mer ev)
1/2 paket créme fraische
1 buljongtärning
2 klyftor vitlök
1 litet syrligt äpple
1-2 tsk äpplecidervinäger
salt peppar
+
ngn skiva formfranska
peccorino (eller parmesan)
Fräs skivad purjo och hackad vitlök (utan mittsträng) i olja, dela upp broccolin i buketter, häll på den och vatten, buljong, samt skalat äpple i bitar. Koka en stund, lägg ner creme-f, salta peppra, mixa, häll på en tsk vinäger, smaka av, kanske lite till? Gott med det syrliga tycker jag.
Krutonger: skär i små kuber, stek med ganska mycket olja och lite salt. Hyvla peccorino
Dagens bonus! Gulligt -->
söndag 30 januari 2011
Pierogies med kål & svamp
På Babylon kan man beställa pirogies; polska dumplings med surkål i. Mycket trevligt. Jag hade ingen surkål hemma men kokade en egen variant i vinäger. Funkar fint det med.
Missa inte den söt-salta toppingen!
2 portioner:
1/8 vitkålshuvud
1/2 morot
1 stor klyfta vitlök
1-2 msk vitvinsvinäger
salt peppar
näve svamp (här skogschampinioner)
+
deg:
2.5 dl vetemjöl
1.5 dl kokande vatten
nypor tsk salt
+
1 liten lök
bacon
smör
Deg: blanda ner kokande vatten och knåda för hand tills degen är smidig och seg. Lite + - mjöl. Låt vila inplastat en stund medan du sätter igång med kålen.
Kålen: Hyvla kålen, finhyvla morot och strimla, finhacka svamp och vitlök. Fräs i olja i en kastrull, salta och peppra, lägg på vinäger, tillsätt 1/2 dl vatten och låt koka under lock i tio minuter. Smaka av igen med salt och peppar och vinäger. Tänk surkål som smakreferens!
Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll. Olja ett matbord lätt. Kavla ut tunnt till en rundel. Dom blir nästan 1 dm i diameter. Lägg en msk kålblandning i mitten och knip ihop kanterna. Försök att hålla fyllningen i mitten, om kanterna blir fuktiga så är det svårare att sluta ihop.
Jag kokade pirogiesarna men några gick till spillo i sönderfall så jag tror det är bäst att ångkoka dem istället. Följ ångkoksanvisningar från tidigare recept --> Några minuter räcker, och låt svalna i durkslag. Sedan finstrimlar du bacon, finhackar lök steker på ordentligt, samt smälter en klick smör, och vänder pirogerna i detta. Baconet och löken gör susen! Smaklig måltid.
tisdag 25 januari 2011
Gratinerade nachos & linsröra
Tuesday night. Jag roade mig själv med att bildgoogla på taco-gratäng (länk -->), blev paradoxalt nog hungrig och gjorde följande:
2 msk olivolja
2 dl röda linser (blötlagda)
1 gul lök
1 morot
2 klyftor vitlök
2-3 tomater
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
1 msk sambal föl tusan
lite citronsaft
salt
+
fetaost
+
nachos
+
guacemole om man orkar:
avocado
citron
salt
spiskummin
Blötlägg linser i 10 minuter och skölj. Hacka gul lök, stek den, riven morot och linser i ett par msk olja, häll på 2 dl vatten, (kanske lite mer senare) hackad tomat, riven buljong, paprikapulver, spiskummin, tomatpuré och sambal. Låt koka ihop sig. Lägg ner finriven vitlök mot slutet för lite vitlöks-edge. Smaka av med salt och citron. Lägg i en ugnsfast form strö nachos runt (hihi) och toppa med en massa smulad förost. Grilla snabbt i ugnen. Mosa ihop lite guacemole till om du vill!
måndag 24 januari 2011
Lammkorvsgryta med pocherade ägg
Hummushaket Reggev på ringvägen har jag skrivit om förut här i provköket (-->) häromdagen prövade jag något förutom just hummus - som några entusiastiska bordsgrannar tipsat om vid ett tidigare tillfälle. Mycket gott. Jag prövar en egen variant.
3 portioner ca:
2 burkar hela tomater
1 gul lök
2 stora eller 3 mindre vitlöksklyftor
1/2 augbergine
1-2 merguez, eller annan lammkorv
(tips! för vegetarisk variant - tag bort)
grönsaksbuljongtärning
1 tsk spiskummin
1 msk rökt paprika pulver vad? -->
1 tsk harissapasta
+
3 ägg
turk-yog
+
rostat bröd eller pita
Stek finhackad lök, vitlök, grovhackad aubergine och korv i bitar i ett några msk olivolja, salta. När auberginen börjar smälta, häll på båda burkarna tomat och skär upp tomaten grovt. Häll på en halv burk med vatten. Finriv en buljongtärning och blanda ner, samt mortlad spiskummin och rökt paprikapulver, harissapasta samt en nypa salt. Låt koka ihop sig en stund. Smaka av så det är lagom salt. Sänk värmen så det puttrar mjukt, kläck ner äggen och lägg på ett lock. Låt skjuda i ca 10 minuter. Servera med en klick turk-yogurt och kanske lite rostade sesamfrön, samt ett gott rostat bröd.
söndag 23 januari 2011
Mixad gremolata + ljummen tomat- och spenatsallad
Pasta med Gremolatasallad är nog en av rätterna som förekommer i flest varianter här på provköket. I love it. Normalt sett brukar det vara persilja istället för ruccola. Jag brukar ofta laga det på vår och sommar, i kall form. Nu har jag kommit på att den passar ganska bra på vintern också, då ingredienserna är värsta förkylningskuren med citron + vitlök (dras med andra förkylningen på 3 veckor). Idag prövade jag att mixa salladen till en pesto och blanda den med varm pasta.
3 portioner ca:
nästan 1 tråg ruccola
1 citron (skal)
knappt 1 citron saft
2 klyftor vitlök
1/2 dl olivolja
nypa salt svartpeppar
1 dl riven peccorino (eller parmesan)
+
pasta
sallad:
2 tomater
några nävar färsk spenat
lite finhackad lök
1 msk balsamvinäger
2 nypor salt
1 nypa socker
peppar
ev fårost
Nr 1: Koka spagetti
Under tiden: blanda finriven citroncest, citron, olivolja, finrivenvilök (tag bort beska grodden i mitten om finnes) olivolja och ruccola. Mixa slätt. Salta peppra. Riv osten och blanda ner. Spara lite för topping. Blanda ihop med pasta i kastrullen så blir det jämt fördelat.
Under tiden 2: grovhacka tomat, finhacka lök, skölj spenaten, fräs upp någon minut med en klick smör, en nypa salt, socker och skvätt balsamvinäger. Det ska bara mjukna inte bli mosigt. Smula lite fetaost över om du har det hemma!
Under görningen:
tisdag 18 januari 2011
Rödbetsråraka med fetacreme
Inspirerat av min arbetskamrat som målande beskrev sin födelsedagsmiddag på Pelikan.
Per person blandade rotsaker:
1 lagom stor potatis mjölig
1 lagom stor rödbeta
1/2 morot
1/2 tsk salt
peppar
1 ägg (går även utan om man vänder försiktigt)
Fetacreme:
fårost
turkisk yoghurt eller dylikt
liite honung
+
Bönsallad t ex: bönor, lök, persilja, olja, citron
Riv rotsaker, salta (ordentligt) & blanda, Jag gjorde det här 2 dagar i rad först utan ägg och sedan med. Det var godare utan ägg tycker jag, men lite pilligt att vända. Men om rårakan faller isär under vändning kan man liksom putta ihop den lite diskret. Vilket som! Stek med mycket olja så blir det krispigt och fint. Först på högre värme sedan på lägre. Låt steka 10–15 minuter.
Créme: Mosa feta, blanda med yoghurt och en aning honung.
måndag 17 januari 2011
Kycklingbullar med citron och ungsbakad broccoli
Idag tog jag mig an köttdiskens alldeles egen paria: kycklingfärsen. Inte för att jag förstår varför den fått detta skamfilade rykte, det är väl utmärkt att ta tillvara på alla delar på det lilla djuret! Dessutom blev det gott. Faktiskt väldigt gott!
1 paket kycklingfärs, 500 gram
2 klyftor vitlök
1 liten morot
1 tsk salt
1 msk sambal olek
1/2 citron cest (skal) och juice
1/2 tsk gurkmeja om finns
+
1 broccoli
lite smör
lite salt
ost (här peccorino därav den vita färgen)
en kläm citron
+
lite creme fraiche
Kycklingbullar: finriv morot och vitlök, riv skalet av citronen (bara det gula) salta - vitkigt att det ej blir mesigt saltat. Blanda ihop med citronsaft och gurkmeja. Forma bullar och stek med ganska mycket olja eller smör.
Broccoli: skölj, lägg i en ugnsfast oljad form, salta lätt, fördela små klickar smör på, lägg över lite riven ost. Gratinera på 225 grader tills osten börjar får färg. Krispigt och gott.
Servera med en klicka CF och kanske lite sambal. Man kan ju göra en god sås och servera med potatis också.
söndag 16 januari 2011
Rödbetsmuffins
Gullig liten grej.
1 mindre rödbeta
3 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, gärna grovmortlad (viktigast)
1/2 tsk kanel
1 dl mjölk
+
1/2 paket philadelfia
50 gram smör
1 dl florsocker
vaniljsocker
1 msk citronsaft
Vispa ägg och socker pösigt, smält smör och blanda ner, blanda ihop alla torra ingridenser. Vispa ihop. Finriv den råa rödbetan och blanda ner. Fördela i muffinsformar av valfri storlek, jag smorde dom lite först vet inte om det behövs dock. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Frosting! jag gjorde pga lathet en snabbfuskvariant som inte stelnade, men det ska vara så här egentligen: smält smör, låt svalna, blanda sen ner de övriga ingredienserna och vispa fluffigt. Klicka på muffinsarna och toppa om du känner för det med lite rödbetsstimlor.
Udonsoppa
Ramen-Ki-Mamaistisk lördagsmiddag!
5 dl kycklingbuljong (överkurs länk-->)
1 dl vatten
1 msk ljus japansk soja
2 tsk socker
1 cm färsk ingefära
1 klyfta vitlök
1/2 citron
+
1 paket udon
1 kycklingfilé
1 dm purjo
färsk spenat
1 morot
1 ägg
gärna lite wakame (sjögräs)
Snabblagat är detta! Koka ägget. Koka upp buljong med finstrimlad ingefära, skivad vitlök, blanda ner socker, soja, citronsaft. Hacka kyckling i små bitar och lägg i, finstrimla morot, strimla purjo på längden, lägg på alla grönsaker och nudlar samtidigt, koka i 2 minuter. Klart! Servera med en varsin ägghalva. Det är gott gott gott.
The Udons (notera överkomligt pris):
onsdag 12 januari 2011
Panerad ost med rösti och rödbetstsasiki
Moldauistisk onsdagsmiddag.
Rösti per pers:
1 mjölig potatis
1/2 morot
1/4 gul lök
1/2 tsk salt
peppar
lite grönt kan vara skönt
Tsasiki
3 dl turk yog
1 liten rödbeta
1 litet syrligt äpple
1 liten vitlöksklyfta
salt
peppar
Panerad ost:
jag hade en mjuk mild mögelost men det kan gärna vara en hårdost typ cheddar
1 ägg
mjöl + lite salt
ströbröd, lite kummin
Grovriv morot, potatis, lök, och vitlök. Blanda och salta på ganska bra. Stek i olja, sänk värmen efter en stund till medel. Vänd mycket försiktigt! Låt eftersteka en stund, kanske total stektid drygt 10 minuter.
Ost: skär 1/2 cm tjocka skivor. Pensla med ägg, doppa i vetemjöl blandat med lite salt. Pensla på en gång till, doppa sedan i ströbröd, eventuellt med lite kummin i.
Tsasisi: Grovriv äpple och (rå) rödbeta, blanda ner en riven liten klyfta vitlök – inte för mycket! Smaka av med Salz und Pfeffer.
♫ BONUS ♫ Lite musik att kocka till Länk ––>
måndag 10 januari 2011
Veckans wow! Fermenterad tofu
Vad är egentligen fermenterad tofu? Ja, det har jag också funderat över. På besök i Kina-livset genom åren har jag rundat den hyllan, sneglat och övervägt men aldrig riktigt vågat. Antagligen därför att den ser så mosig och skum ut. Och i ärlighetens namn, tofu brukar vara ganska smaklöst. Men fermenterad.. Det fanns något som lockade i detta. Här om veckan slog då äntligen till. Väl hemma prövade jag en bit och – WOW! Ungefär 100 gånger mer smak än vad jag hade förväntat mig. Väldigt salt, starkt och... moget. En vegetarisk motsvarighet till roquefortost. Konsistensen är väldigt mjuk och den smälter i pannan. Det är inget man mumsar i sig per bit utan något som höjer upp en sås, wok eller liknande, ungefär som bujong. Priset? Ynka 17 kr.
Ikväll prövade jag en wok:
Färsk spenat
Morot
Gul lök
Champinioner
Äpple
Cashew
+
fermenterad tofu
skvätt citron
sesamolja
nypa salt
Hetta upp en panna med mycket olja. Skär morot tunt, strimla gul lök på längden, skiva svamp, stek på några minuter, mosa ner ett par tofu-bitar, släng på skivat äpple och spenat ngn minut på slutet, pressa lite citron och eventuellt några droppar sesamolja. Servera med lite cashew eller rostad sesamfrö on top.
祝你好运!
söndag 9 januari 2011
Jättecouscoussallad med spicy fava-röra & grillad aubergine
Som ni kanske redan märkt tycker jag att skalförändrad mat är ganska intressant. För några veckor sedan var jag och några vänner på matkultur och åt gott. Jag beställde en trippel lamm-special med merguez, revbensspjäll och örtfyllda roulader. Till allt det där goda lammet fick man en sallad med jättecouscous – även kallat moghrabiah. Nytt för mig! Efter en promenad ut längs vattnet till Skärholmen idag hittade just en påse med sådana på Munirs livs. Jag gör ett test. Gott!
2-3 portioner:
2 dl moghrabiah eller jätte-couscous
1 grönsaksbuljong
mycket persilja och gärna mynta
granatäpple eller gröna druvor
Finstrimlad fänkål
olivolja
cest av 1/2 citron
1 tsk citronjuice
salt peppar
+
1 burk favabönor
1 msk harissapasta (kan ersättas med sambal)
saft av minst 1/2 citron
2 msk sesampasta
en liten riven vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 tsk spiskummin
salt peppar
+
1 aubergine
+
Merguez
eller om ICA tryter:
halloumi
Koka jättecouscous i buljong. Hacka rikligt med persilja/mynta, blanda med finstrimla fänkål, citroncest och kärnorna av ett granatäpple (.. ej med på bild ..). Häll över lite olivolja och smaka av med salt och peppar och en skvätt citron.
Grilla eller stek aubergine med olja och salt tills dom blir mjuka och mosiga.
Fava-röra. Nästan som hoummus men lite starkare. Mixa slätt! Smaka av med salt och kanske lite mer harissa.
Servera med stekt merguez eller halloumi.
Ett par dagar senare åt jag resterna från salladen med lite nyköpt lammkörv!
Nörd som man är fotade jag såklart maten på matkultur:
fredag 7 januari 2011
Majschips med mexikanska linser och guacemole
Att improvisera ihop majstortillas av vad som fanns i skafferiet visade sig vara lättare sagt än gjort. Bröden hårdade allt för mycket i stekpannan (vilket antagligen berodde på att jag hade polenta istället för majsmjöl). Men hårt behöver inte vara fel tänkte jag och prövade att göra dem snäppet hårdare – genom att rosta bröden i ugnen. Plötsligt hade vi chips! Bra och krispigt underlag till allt annat smet och klet.
4 portioner:
Majschips (8 st stora att bryta av)
3 dl polenta
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2.5 dl vatten kallt
1 msk olja
Linser:
2 dl grå linser
1 gul lök
1 buljong
3 klyftor vitlök
1 msk paprikapulver (minst)
2 tsk spiskummin (samma här)
3 msk tomatpuré
sambal olek eller chilli
1-2 röd paprika, gärna rostad
2 tomater
1 liten burk majs
1/2 citron
salt peppar
färsk koriander
Guacemole:
3 avocado
1/2 klyfta vitlök
1/2 citron
1 liten tomat
nypa spiskummin
salt
ost
creme-f
sallad
Bröd-chips: blanda mjöl och salt. Häll ner olja, och lite vatten i taget, rör runt (gärna med degkrok eller i köksmaskin) tills degen är ganska smidig, den är dock lite smulig pga den grova polentan. Känn så att det löst lagom med vatten. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut den riktigt tunt, ngn millimeter, det gör inget om den spricker lite i kanterna – degen är ganska spröd. Grädda i torr stekpanna några minuter, rosta sedan några bröd i taget på ugnsgaller i 225 grader tills dom blir gyllene, obs det går snabbt så håll koll så att det inte bränns.
Linser: Koka nästan mjuka i buljong, stek på en gul hackad lök (och hackad paprika om den inte är rostad) och 2 grovrivna vitlöksklyftor, häll på linser och 1 dl av spadet, och alla andra ingredienser. Låt koka ihop sig. Smaka av med salt citron och peppar.
Guacemole: Mosa avocado, finriv vitlök och grovriv tomat. Smaka av med salt, citron och en nypa spiskummin. Mycket citron ska det vara!
Servera med ost, sallad och C-F.
På fatet:
tisdag 4 januari 2011
Linsgryta på kokosmjölk och hemmagjord curry
Bra tvärtomeffekt till det här vädret! Hemmagjord curry är kul och luktar gott.
1 tsk torkad ingefära
1 tsk fänkål
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö
1 tsk paprikapulver
1 tsk kalonji whut? ->
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
+
2 msk olja
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
3 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
1 morot
4 tomater
1 paprika
1/2 tsk salt
1 burk kokosmjölk
1/2 citron eller lime saft
1 msk tomatpuré
+
färsk koriander
färsk ingefära
Tag alla kryddor och mortla. Självklart kan man lägga till eller dra bort något. Rosta dem en stund i stekpannan. Häll på 2 msk olja, linser och hackad lök, stek på, när löken börjar mjukna häll på morot skuren i slantar, och grovt skuren paprika, kokosmjölk! och.. finhackad vitlök, riven buljong, citronsaft. Puttra tills linserna sugit upp kokosmjölken. Häll ev på ngn msk vatten. Blanda ner tomatpuré och smaka av med ca en halv matsked salt.
Fuskis-Nan
3 st:
3-4 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1,5 dl fil eller mjöl
1/2 tsk bakpulver
Jäser ej. Rör ihop och bearbeta tills degen är smidig. Sätt ugnen på 250 grader och låt plåten värmas med i ugnen. Kavla ut 3-4 bröd, en halv cm tjocka. Släng in bröden på den varma plåten och grädda i 5-10 min. Pensla bröden med olja eller smör vid servering, helt ok för att vara snabb-variant!
lördag 1 januari 2011
Hej! Jag heter lill-burgaren.
(Men vi är jättemånga)
Typ 50 bröd:
6 dl vetemjöl
2 dl vatten
1/2 paket jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olja
ägg till pensling & sesam
Burgare (ca 25):
500 gram köttfärs
1.5 dl grädde
1 äggula
1/2 hackad lök
1 finhackad vitlök
1 msk senap
1 tsk salt cirka
svartpeppar
Vego (ca 25):
5 dl blötlagda linser
5 st soltorkad tomater
1 buljongtärning
2 msk soja
1 msk vinäger (jo!)
2 klyftor vitlök, hackade
1 liten morot
1 nypa spiskummin
svartpeppar
Ketchup:
1 burk passerade tomater
ca smaka av:
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk balsamvinäger
1 liten klyfta finhackad vitlök
+
Senap
Finhackad lök
Saltgurka
Och så syntetisk cheddar som möjligt
Sätt en deg - ni vet väl hur, och låt jäsa. Sen: kavla ut degen till ca 1 cm tjock, stansa ut bröd med t ex en snapsglas. Låt jäsa. Penlsa med ägg och strö över sesam. Grädda på 225 grader tills dom ser snygga ut.
Färsen: blanda ihop och smaka av - viktigt att det är bra sälta. Gör tunnare och bredare biffar eftersom de drar ihop sig när man steker.
Vegofärsen: Mixa allt utom morot som du finriver och blandar ner sist. Klicka max en msk till små biffar. Stek med ganska mycket olja/smör. Ett par minuter på varje sida tills dom ser klara ut.
Ketchup: koka upp och låt puttra på lägre värme i typ en timme. Sen ketchup! GOTT NYTT ÅR
Gruppfoto:
Vego:
Inte vego:
Brödo:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)