måndag 17 januari 2011

Kycklingbullar med citron och ungsbakad broccoli


Idag tog jag mig an köttdiskens alldeles egen paria: kycklingfärsen. Inte för att jag förstår varför den fått detta skamfilade rykte, det är väl utmärkt att ta tillvara på alla delar på det lilla djuret! Dessutom blev det gott. Faktiskt väldigt gott!

1 paket kycklingfärs, 500 gram
2 klyftor vitlök
1 liten morot
1 tsk salt
1 msk sambal olek
1/2 citron cest (skal) och juice
1/2 tsk gurkmeja om finns
+
1 broccoli
lite smör
lite salt
ost (här peccorino därav den vita färgen)
en kläm citron
+
lite creme fraiche

Kycklingbullar: finriv morot och vitlök, riv skalet av citronen (bara det gula) salta - vitkigt att det ej blir mesigt saltat. Blanda ihop med citronsaft och gurkmeja. Forma bullar och stek med ganska mycket olja eller smör.

Broccoli: skölj, lägg i en ugnsfast oljad form, salta lätt, fördela små klickar smör på, lägg över lite riven ost. Gratinera på 225 grader tills osten börjar får färg. Krispigt och gott.

Servera med en klicka CF och kanske lite sambal. Man kan ju göra en god sås och servera med potatis också.

Inga kommentarer: