söndag 30 januari 2011

Pierogies med kål & svamp


På Babylon kan man beställa pirogies; polska dumplings med surkål i. Mycket trevligt. Jag hade ingen surkål hemma men kokade en egen variant i vinäger. Funkar fint det med.

Missa inte den söt-salta toppingen!

2 portioner:
1/8 vitkålshuvud
1/2 morot
1 stor klyfta vitlök
1-2 msk vitvinsvinäger
salt peppar
näve svamp (här skogschampinioner)
+
deg:
2.5 dl vetemjöl
1.5 dl kokande vatten
nypor tsk salt
+
1 liten lök
bacon
smör

Deg: blanda ner kokande vatten och knåda för hand tills degen är smidig och seg. Lite + - mjöl. Låt vila inplastat en stund medan du sätter igång med kålen.

Kålen: Hyvla kålen, finhyvla morot och strimla, finhacka svamp och vitlök. Fräs i olja i en kastrull, salta och peppra, lägg på vinäger, tillsätt 1/2 dl vatten och låt koka under lock i tio minuter. Smaka av igen med salt och peppar och vinäger. Tänk surkål som smakreferens!

Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll. Olja ett matbord lätt. Kavla ut tunnt till en rundel. Dom blir nästan 1 dm i diameter. Lägg en msk kålblandning i mitten och knip ihop kanterna. Försök att hålla fyllningen i mitten, om kanterna blir fuktiga så är det svårare att sluta ihop.

Jag kokade pirogiesarna men några gick till spillo i sönderfall så jag tror det är bäst att ångkoka dem istället. Följ ångkoksanvisningar från tidigare recept --> Några minuter räcker, och låt svalna i durkslag. Sedan finstrimlar du bacon, finhackar lök steker på ordentligt, samt smälter en klick smör, och vänder pirogerna i detta. Baconet och löken gör susen! Smaklig måltid.

Inga kommentarer: