onsdag 23 september 2009

Hoummus till middag


På ringvägen145 ligger Reggev, en liten israelisk restaurang som har hoummus som specialitet. Man kan beställa in en mängd variationer, hoummus med varma bönor, med köttfärs, med lammkorv, eller som här – med ägg. Jättegott. Till kikärtsröran får man en korg med varma pitabröd och en skål med grönsaker. Min moster är stammis på stållet!

Här är en klassisk variant av hoummus:
2-3 portioner (som middag!)

4 dl kikärtor
1/2 dl olivolja
1/2 dl sesampasta
1/2 citron
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
lite klyfta vitlök
+
sambal olek
+
pita
+
2 ägg
+
salta pickels ( i detta fall rättika)
tomat
gurka

Börja med att koka äggen!

Sila av eventuellt spad (jag brukar kokar ett helt paket, fryser in och tar fram efter behov). Riv vitlöksklyftan, mortla spiskummin, pressa citronjuicen!. Mixa ihop samtliga ingredienser men spara några kikärtor till garnering. Smaka av med salt. Det kan behövas mer olja för en mjukare kosistens. Tycker man att det blir för fett kan man ta lite vatten, pröva någon matsked åt gången så att det inte blir rinnigt.

Servera med ringlad olivolja, en klick sambal, några hela kikärtor, lite paprika pulver. Skål med tomat gurka och pickels i bitar & pitabröd i enkla bitar. Pitabrödet blir jättegott i brödrosten, skär bara av en bit så går det ner!

Inga kommentarer: