lördag 1 januari 2011

Hej! Jag heter lill-burgaren.


(Men vi är jättemånga)

Typ 50 bröd:
6 dl vetemjöl
2 dl vatten
1/2 paket jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk olja
ägg till pensling & sesam

Burgare (ca 25):
500 gram köttfärs
1.5 dl grädde
1 äggula
1/2 hackad lök
1 finhackad vitlök
1 msk senap
1 tsk salt cirka
svartpeppar

Vego (ca 25):
5 dl blötlagda linser
5 st soltorkad tomater
1 buljongtärning
2 msk soja
1 msk vinäger (jo!)
2 klyftor vitlök, hackade
1 liten morot
1 nypa spiskummin
svartpeppar

Ketchup:
1 burk passerade tomater
ca smaka av:
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk balsamvinäger
1 liten klyfta finhackad vitlök

+
Senap
Finhackad lök
Saltgurka
Och så syntetisk cheddar som möjligt

Sätt en deg - ni vet väl hur, och låt jäsa. Sen: kavla ut degen till ca 1 cm tjock, stansa ut bröd med t ex en snapsglas. Låt jäsa. Penlsa med ägg och strö över sesam. Grädda på 225 grader tills dom ser snygga ut.

Färsen: blanda ihop och smaka av - viktigt att det är bra sälta. Gör tunnare och bredare biffar eftersom de drar ihop sig när man steker.

Vegofärsen: Mixa allt utom morot som du finriver och blandar ner sist. Klicka max en msk till små biffar. Stek med ganska mycket olja/smör. Ett par minuter på varje sida tills dom ser klara ut.

Ketchup: koka upp och låt puttra på lägre värme i typ en timme. Sen ketchup! GOTT NYTT ÅR

Gruppfoto:
Vego:
Inte vego:
Brödo:

5 kommentarer:

matochtjat sa...

Åh! Ser ut som macaroner! Eller så är det mina macaroner som alltid ser ut som hamburgare...
Burgare känns faktiskt mer lockande just nu!

Kocken sa...

Kul. Man borde hitta på en förrätt i samma stil så har vi en trerättersmeny!

Alexandra sa...

Lina! Utsökta. Jagh ångrar att jag inte åt flera medan jag hade chansen. Slurp!

Mr Bacon sa...

Haha härliga burgare, perfekta snacks till en filmkväll ju! :) Måste ha varit ett jäkla jobb att göra alla + alla bröd. Tycker själv det kan vara jobbigt nog att göra köttbullar.. ;) Men alltid värt det, såklart.

Kocken sa...

Ja det är det värt. Gillar ditt alias för övrigt!