måndag 24 mars 2008

Hemmaknäcke knäcker!






1 dl dinkelvetemjöl
1 dl vetegroddar
3 dl special vetemjöl
1 dl kruskakli
3 dl rågsikt
1 dl linfrö

1/2 pkt jäst
4 dl vatten
1 msk mörk sirap
1 msk salt
1 tsk bikrabonat

+krydda
sesam svarta/skalade eller rosmarin i detta fall
____________________

Lös jästen i fingerljummet vatten
Rör ihop degen, allt utom kryddor
Använd matberedare eller degkrokar i 8 min eller tio minuter för hand

Låt jäsa i rumstemperatur med plastfolie i 2 timmar

Baka ut bröden i fyra delar kavla ut brödet så var bröd täcker en bakplåt (det blir tunt!) använd lite rågmjöl i utbakningen

Pensla med vatten så det geggar sig lite i ytan men inte är blött - strö på sesamfrö eller rosmarin gnugga in det lite

Sätt på ugn på 240 grader

Låt jäsa i minst 30 min, skär sedan brödet i valfri storlek, sticks eller kvadrater eller vad man nu föredrar

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 8-10 min, tills det får färg, strax innan du tror det blir brännt! det blir ganska mörkt.

Om det blir segt så lägg in det i några minuter till det skall vara knaprigt inte tuggigt!! (går även bra att torka ur i efterhand)

________________

Gott som macka med smör & ost eller som drinktilltugg med någon smarrig röra

2 kommentarer:

Anonym sa...

bra att jag hittade detta recept, för jag har längtat länge efter att få äta så gott knäcke som kocken gjorde vid ett besök här på ön. det finns ju att köpa knäckesticks i brun låda, dyrt som satan och inte alls lika gott som kock-knäcke.

något att ordna med för midsommar? det skulle sitta fint till smögen-sillen...

Kocken sa...

vi ska knäcka på midsommar! Kocken fixar