onsdag 26 mars 2008
Härma-bröd
Jag brukar härma. Går jag på restaurang & gillar nåt går jag hem och härmar, försöker göra samma grej, hitta rätt krydda. Att härma bröd är dock en ny grej för mig. Här är iaf ett försök från bageriet vid eriksdal/ringvägen. Där finns världens godaste grovbrödsfrallor, som man får med cambozola och kalamataoliver till. Brödet är saftigt och kompakt. Bra för magen. Jag vet inte hur likt det blev men det smakar bra.
Frö-blandning;
1/2 dl linfrö
2 dl solrosfrön
3 dl hela vetekärnor (ta fullkornsbulgur om du har det hemma)
1,5 msk salt
För-deg:
2 dl råg surdeg
3,5 dl rågmjöl
Efter-deg
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1/2 jäst
1 msk sirap
4 dl fingerljummet vatten
Frö för dopp:
1 dl linfrö
1 dl sesam
1 dl pumpa
Dag ett:
Fröblanding: Häll över 4 dl kokande vatten och plasta över bunken låt stå framme på diskbänken
Fördeg; Blanda runt ordentligt och ställ i kylen över natten
har du ingen surdeg..? kolla här http://paindemartin.blogspot.com/2007/10/det-puttrar.html
Dag två:
Lös jästen i vattnet, rör ner resten av ingridienserna i efterdegen med båda grejerna från igår.
Rör ihop och använd degkrokar - bearbeta degen i 8 min. Eller rör med slev tills du för mjölksyra i armarna.
Låt jäsa med platsfolie i 40 min
Dela degen i 32 bitar på mjölat bord, platta ut till ca en cm tjock, avlång platta
Doppa den ena sidan i ett fat med frö-dopps blandningen, dutta undersidan mot lite mjöl
Olja en plåt och lägg brödet med frösidan upp, Det blir 2-3 plåtar
Låt jäsa i 1 timme under bakduk
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min på 250 grader. Tills.. det ser klart ut! Låt svalna i brödkorg eller på galler
Brödet blir rätt kompakt och jäser inte så jättemycket. Servera med något gott. Smör t.ex.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar