måndag 8 september 2008

Syrade morötter


Två favoritsaker/smaker är är citron och saltgurka. Syrade morötter är lite som ett giftemål mellan dessa fast med tuggmotstånd som bonus. Man kan ha det i såser, på mackan, till maten, eller så kan man helt enkelt småäta en sked då och då. Otroligt gott.

1 kg morot
1/2 purjo
1 msk salt
1/2 msk senapsfrö

1 liters glasburk med lock
1 liten glasburk/ glas ljuslykta
plasfolie eller gummiring

och eventuellt saltlag
1/2 l vatten 1/2 msk salt

Koka upp 2 liter vatten för att i riktigt hett vatten diska rivjärn, skärbräda, burkar och alla redskap som behövs. Fyll upp 1-litersburken med kokande vatten och låt stå en stund. Glöm inte insidan av locket. Tvätta händer noggrant och även en bit upp på armen.

Blanda saltlag och låt svalna.

Skala och riv morötter, lägg i en stor bunke (även den ordentligt rengjord) varva med saltet, stöt gärna med (även den ordentligt rengjord) en mortelstöt, eller med något annat t.ex. en slev. Hacka purjokök fint och lägg ner i blandningen, strö över senapsfrö. Låt stå i någon timme och vätska sig.

Fyll upp 1-literskärlet med morotsblandningen. Pressa ner då och då med en sked. Var noga med att all vätska följer med. Tag ljuslykta och pressa ner så att vätskan reser sig över morotsblandningen. Om det inte täcker morötterna häll på lite av saltlaget tills det gör det.

Sätt på gummiring eller lägg plastfolie över öppningen. Sätt på locket och tejpa fast det så det inte glider runt.

Placera burken i ett större kärl eftersom morötterna kan "koka över". Låt stå i rumstemperatur gärna mörkt i 10 dagar. Sätt alarm på mobilen! Stoppa sedan burken i kylskåpet och där skall den stå i 6 veckor. Sen är det fritt fram.

Receptet utgår delvis från Tomas Karlssons recept på taffel - tackar! Har försökt med vassle tidigare men det blir bättre så här helt vegetariskt.

Under dom tio dagarna kan man sätta en tyngd på glasburken så att syre inte kommer in. Här står min burk i mörkret.

Inga kommentarer: