måndag 29 september 2008

Kikärtscrepes med indisk kålröra


Helt och hållet ett experiment. Men så är det här ju ett provkök. Några misslyckade crepes blev det innan äggen kom med i bilden. Men sen satt den! Kikärtscrepsen blir lena med kokosen som underton. Kålröran är kryddig och lite söt. Det här blir det repris på i framtiden.

2 pers:

2 dl blötlagda kikärtor (blötlagga i 1-2 dygn) ej kokade
2 ägg
1 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 tsk socker

Mixa kikärtorna och alla ingridienser noga. Låt stå en stund.

Hetta upp en stekpanna. Häll olja på hushållspapper och stryk på järnet. Om det är för mycket olja löser det upp pannkakan. Rör om smeten innan varje lagg. Häll ca en dl smet i pannan (en ganska liten pannkaka) stek på medelvärme. Ovansidan på pannkakan skall vara torr innan man vänder. Man kan sätta ett lock på panna medan den steker. Det tar lite längre stund är vanliga pannkakor. Vänd försiktigt och stek även på andra sidan.

Under tiden du steker:

1 gul lök grovhackad
1/5 vitkålshuvud strimlad fint
2 klyftor vitlök hackad
1 stor morot, hyvlad
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk chilliflarn
1 tsk fänkål
1 tsk torkad ingefära
1 grönsaksbulhjong

Använd en stor kastrull. Stek kryddorna i oljan, häll sedan på kål och lök, efter några minuter även moroten, fräs en stund, smula sedan en grönsaksbuljong i grytan och häll på 1 dl vatten. Lått puttra under lock. Rör om ett par gånger så det inte bränns. Tag från plattan när vattnet börjar koka bort. Låt svalna.

Servera pannkakorna med kålfyllningen och lite god ost och sallad. De är inte riktigt lika böjliga som vanliga pannkakor så börja nu för guds skull inte rulla människa!

Inga kommentarer: