tisdag 23 september 2008

Kålgryta med ingefära


Som barn hade jag stor och tacksam aptit, favoritmaten var kokt block-torsk med ärtor-majs&paprika-mix, potatis och smält smör. Andra favoriter var mammas köttfärssås med spagetti. Pappas köttfärssås med spagetti vilket var en helt annan sak. Sjömangrytan. Ugnsstekta falukorven. Hemmagjorda hamburgarna. Fredagsmyset med baguette, rostbiff och potatissallad. Åh.. En annan klassiker var kålgrytan. Den funkar mycket bra i vegetarisk tappning. Grytan är mustig och mättar många små och stora familjemedlemmar. Om man nu inte har man och barn att utfodra kan man ju ta med den i små plastbyttor till sitt jobb och underhålla med (matrelaterade) barndomsankedoter på lunchrasten.

____________

5 portioner:

1/2 vitkålshuvud, hyvlad eller fint strimlad
1 stor gul lök, hackad
1 vitlök solo, hackad
1 stor morot, skuren i skivor
1 grönsaksbuljong
1 msk honung eller sirap
1,5 cm färsk ingefära, finhackad
3 msk ljus soja
1 msk tomatpure
ett par nypor svartpeppar
5 dl vatten
300 gram quornfärs (eller kött- eller soja-)
+ olja till stekning

Fräs lök, vitlök, färs, ingefära i olja i några minuter i en stekpanna. Fräs samtidigt kålen i en stor kastrull tills den få lite färg. Skjut ner färsblandningen på kålen, häll över resten av ingredienserna. Låt puttra under lock i 20-25 min.

Servera med potatis och rårörda lingon.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej dottra!
Du glömde fredagspizzan. Vi blev faktiskt bättre på att göra vår hemmalagade variant. Sen har du vidareutvecklat den ytterligare med rostade grönsaker.
mamma

Kocken sa...

Hej morsio!
ja och den ligger ju redan uppe på webben!
kram