torsdag 4 september 2008

Okonomiyaki - japansk raggmunk


Som en raggmunk fast med mer smaker. Den här receptet är en bra bas men kan också byggas ut efter smak. Namnet betyder "vad du vill", fläsk, räkor eller ost är några vanliga smaksättare. Jag såg denna maträtt stekas på Spitalfields i London i somras och blev inspirerad. Japansk majonäs och alger finns på affären JFK som ligger vid södra station i Sthlm. Det funkar med vanlig majonäs men blanda ut den med lite citron eftersom den japanska är lite lättare och syrligare. Det här är värt att pröva! Och det går på ett kick.

Per portion:

2 ägg
1/2 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 stor näve fint hyvlad vitkål
1/2 dm finhackad purjo
1/2 dl riven ost (kan uteslutas)
nypa salt peppar

pensla på sås:
2 tsk soja
1/2 tsk socker
saft av 1/4 lime eller citron
(ev en skväll sesamolja)

Tillbehör:
majonäs (japansk om finns)
Aonori, torkade gröna alger
gärna finhackad ingefära (färsk eller inlagd)

Kläck ägg och vispa ihop med vatten mjöl salt och peppar. Blanda ner kål, purjo, riven ost i smeten. Häll ner blandningen i en het stekpanna med neutral olja. Stek ett par minuter på varje sida, sänk sedan värmen och låt stå ytterligare några minuter. Blanda ihop socker soja och limesaft i en kopp och pensla raggmunken medan den ligger i pannan. Pensla flera gånger.

Lägg upp raggmunken på en tallrik, strö algblaningen över pannkakan, ringla majonäs, strö lite finhackad ingefära över, det räcker med lite.

Varsågod och ät!

Här är bilder från originaltillfället:

Inga kommentarer: