söndag 29 maj 2011

Inlagd rättika & rödbeta


Rättika är magentagrönsaken nr 1. Fast egentligen är den ju vit. Rosa blir den ändå snabbt om den får dela burk med rödbeta.

1 liten rättika (vad? –>)
2 små rödbetor
1/2 liten gul lök
+
0.5 dl äppelcidervinäger
1 msk salt
0.5 dl vatten
1 lagerblad

Var noga med att alla verktyg och skärbrädor är mycket rena så håller inläggningen längre. Finstrimla rättika och rödbeta i tändstickssize. Blanda i en bunke med salt, vinäger och vatten. Lägg ner i en ren glasburk.

Går att äta direkt (lite blek) men blir bara godare och mer rosa ju längre det får stå. Jag vet faktiskt inte hur länge det håller sig i kylskåp – säkert rätt länge om vätskan går ovanför grönsakerna.

Krispigt, syrligt, salt är detta!

2 kommentarer:

NinaS. sa...

Inspirerande! Jag är väldigt förtjust i rättika:) Men hur kommer det sig att du gjorde en inläggningslag utan socker i? Det känns lite ovanligt...

Kocken sa...

Kul! Det här receptet är inspirerat av rättikan man kan köpa i arabiska livs. Den i gigantiska burkar med rosafärgade strimlor. Den är inte söt utan helt salt.

Nästa projekt blir att syra rättika!