söndag 14 december 2014

Julkryddad morotskaka med frosting



Tredjeadventsfika hemma hos mina vänner - försökte sälja in bakverket till barnen som ”julekaka med snömums”. Det hjälpte inte riktigt – de traditionella pepparkakorna stod ändå högst i kurs. Men vi vuxna mumsade för fullt! 

3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk mortlad kardemumma
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk vaniljsocker
ett par nypor salt
1,5 cm riven ingefära
75 gram smör - smält
3 st små finrivna morötter (ca 3-4 dl)
smör+ströbröd till form
gräddas i form med löstagbar kant

topping:
50 g smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/8 saft av citron
100 g föärskost
en nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och socker - så det blir fluffigt. Blanda alla torra ingredienser (mortla gärna kardemumman själv) och vänd ner. Smällt smör samt finriv ingefära och blanda ner. Smöra/ströbröda en form och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka så att kakan är helt klar. Låt kakan svalna.

Topping: använd rumstempererat smör (eller om du har bråttom finfördela kallt smör i florsockret/vaniljsocket och knåda in det för hand) och rör med sockret. Blanda ihop med färskosten och citronsaft.

Bred på toppingen. Smaklig kaka!



Inga kommentarer: