måndag 6 februari 2012

Bibimbap - koreansk pyttipanna




Det här smakade jag för första gången för några år sedan på den koreanska restaurangen Ari Rang på Luntmakargatan i Stockholm. Bibimpap är en kombination av färska marinerade grönsaker, marinerat stekt kött eller tofu och ris med ett stekt ägg på topp. Sedan rör man ihop allt och det blir bara himla gott alltså!

Här är mitt första försök att efterhärma:

3-4 portioner:

2 st kycklingfiléer (funkar med tofu eller biff)
marinad:
2 msk ljus soja
1 tsk honung
1 tsk sesamolja
1/2 riven vitlök

gurksallad:
1/2 gurka
marinad:
1 tsk sesamolja
2 tsk risvinäger
1 tsk honung
några nypor salt
chilliflakes
1/2 liten vitlök, finriven

Rättikasallad:
1 liten bit Rättika (eller kålrot)
1 morot
sesamolja
1/2 liten vitlök, finriven
2 tsk risvinäger
1 tsk honung
några nypor salt
chilliflakes
1/2 liten vitlök, finriven

Mungbönsgroddar 1 paket, 250 gram
Några champinioner
1 dm purjo
1 tsk risvinäger
lite riven vitlök
salt

rödkål några hyvlade nävar
risvinäger salt

Ris+
asiatisk chillisås - obs ej att förväxla med sweet chilli sås


Sätt på ris.

Strimla kyckling och marinera medan du gör grönsakerna:

Morotssallad: Hyvla morot med osthyvel och rör ihop med marinad.

Rättikasallad: Finstrimla tunt rättika, grovriv morot och marinera.

Mungbönsgroddar: häll kokande vatten över dem i en skål, låt ligga ngn minut, häll sedan av och skölj med kallt vatten. Blanda sedan ihop med fint skivad champinioner, finstrimlad purjo och marinaden.

Använd resten av det varma vattnet för att skålla kålen, blanda med lite salt och vinäger.

Smaka av alla sallader så dom smakar ordentligt!

Stek sedan köttet/tofun i olja.

Stek sedan äggen lätt, det är gott om dom är krämiga.

Använd en stor skål (det här är en mindre salladsskål) lägg ett par dl ris i botten (inte för mycket då det dämpar smakerna) och små prydliga högar av de olika salladerna och köttet. äggen i mitten och spritsa över den heta chillisåsen.

Andra tips på bra bibimbap i Stockholm är: Korean food på folkungagatan och mormors dumplings (tidigare Fan yuan shi wu) på bondegatan.

BONUS! första gången jag åt bibimbap beställde jag en jättegod förätt, nämligen mungbönsplättar. Här är receptet -->

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Mmmmm, vill ha! Har bara ätit det på restaurang, men det borde ju bli bra hemma också!!!

JENNYS MATBLOGG sa...

Så gott!! :)

Tina sa...

Jag har prövat på Ari Rang och det var riktigt gott. Men sen när jag prövade på resturang Koreana och det är den bästa jag någonsin ätit. Den resturangen ligger bredvid Ari Rang :)
Men jag ska pröva det här! Hoppas det blir gott :)

Ann-Louise sa...

I NY åt jag den mest sagolika bibimbapen i Korea Town för några år sen. Har aldrig provat att laga det hemma utan har nöjt mig med att äta det med jämna mellanrum på Hello Monkey i Göteborg. Men nu när du har lagt ut ett recept så är det väl bara att plocka fram kastrullerna...