torsdag 9 februari 2012

Hummus med baz och pocherat äggReggev på ringvägen har jag skrivit om förut. Jag jobbar runt hörnet och går dit med jämna mellanrum på lunchen. Hummusen utgör grunden på tallriken och toppas med olika goda grejer, kött, svamp, pinjenötter eller lammkorv. En av de bästa toppingarna är baz - en mustig tomat och paprikagryta med ett pocherat ägg i. På sidan brukar man få en liten klick med något starkt.. jag tror det är något med nejlika. Väldigt gott.

Både hummus och baz har jag gjort förut i provköket men dagens kombination av dem båda blev faktiskt riktigt lyckat.

2 portioner:
Hoummus:
1 paket eller burk kokade kikärtor
knappt 1/2 citron
knappt 1/2 dl olivolja
2 msk sesampasta (ett måste!)
1 finhackad vitlök
knappt 1 tsk spiskummin
salt efter smak

Baz:
En gul och en röd paprika
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk hela tomater
1 grönsaksbuljing
2 tsk spiskummin
knappt 1 tsk nejlikor - mortla till pulver
2 tsk paprikapulver
salt
socker
+
2 ägg
pita bröd
+
om man vill pinjenötter eller pumpafrön

Jag började med grytan. Finhacka lök och vitlök, fräs i olivolja i en stekpanna, hacka paprikan i mindre bitar, fräs med löken, häll sedan på kryddorna och stek med en stund, häll sedan på tomaten, hacka upp tomaten i mindre bitar, låt koka ihop sig lite och smula ner buljongen fint, smaka av med salt och ett par nypor socker. Låt koka ihop sig en stund, man kan ha på ett par msk vatten om det behövs. Häll sedan över grytan i en mindre kastrull och kläck i äggen på en varsinn sida. Lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

Hoummus:
Se till att ha en god färsk vitlök som inte smakar för fränt, tag i så fall bort grodden i mitten och använd lite mindre. Mixa ihop allt slätt - se till att röra om i sesampastan så man blandar den grövre delen av pastan med den oljiga, smaka av med salt. Späd med olivolja för en smidigare konistens, eller lite vatten.

Fördela hommusen i två skålar, en dryg cm tjock i botten och upp på sidorna. I mitten lägger man upp baz och det pocherade ägget. Gott med lite rostade pinjenötter eler pumpafrön på topp. Servera med ett färskt pitabröd. Eller några rostade frallor om det är det enda att tillgå – som i mitt fall, faktiskt överaskande gott.

Inga kommentarer: