torsdag 14 juli 2011

Traditionsenlig paj på pallade körsbär


En tradition inleddes för några år sedan då vi under en smögenbesök lyckades slänga ihop en väldigt god paj. Ingredienserna bestod av vad som fanns tillgängligt hemma (och i trädet utanför) körsbär, persikor och nötter. Det blev gör-gött. Lagom till den årliga visiten på sommarstugan brukar körsbären mogna så då har vi fortsatt laga den här pajen, varje sommar. I år kommer bärskörden från en ödetomt i närheten.

Årets recept är lite modifierat, våra fika-gäster bad om receptet så det är väl ett klart godkänt betyg. Här kommer det Erika:

100 gr smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
+
Ca 1/2 liter körsbär
1,5 dl turkisk yoghurt
1 ägg
1 msk socker
+
2 nektariner
Näve valnötter
+
glass eller vaniljvisp

Smula ihop smör och vatten, tillsätt lite vatten så det går att forma degen, pressa ut i en ugnsfast form. Förgrädda på 225 grader i några minuter.

Pressa ut alla kärnor ur körsbären. Pressa över den skål som du sparar fruktköttet i då mycket juice rinner ut i detta kladdiga moment. Blanda bär och fruktsaft med yoghurt, ägg och socker. Fördela på den förgräddade pajbotten. Skiva nektarin och fördela så snyggt som det går. Strö valnötter på topp. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Glass till för bästa effekt!

2 kommentarer:

NinaS. sa...

Det låter verkligen som en fantastiskt god paj; med körsbär, nektariner och valnötter!

Fröken Dill sa...

VILL HA!
Hälsar Dillen

(Egna körsbären har fått någon sjukdom, men vi har blivit lovade att plocka hos grannen.)