söndag 12 oktober 2008

Fiskbiffar med smörstekta rotsaker och en sjukt god sås


Anja lärde mig såsen. Syrlig fantastisk! Gör vilka fiskpinnar som helst till en gourmetmiddag. Biffarna är dock långt från fiskpinnar - en liten delikatess för sig. Hurra för kokkonsten!

Fiskbiffar:
1 bit lax (fryst portionsbit)
1 bit sej motsvarande mängd
1 potatis
1 msk citron
1/2 tsk salt
5 cm purjo
en liten bit röd paprika
sesamfrö

Smörfrästa rotsaker:
Lagom med blandade rotsaker i bitar
smör
persilja

Gurksås:
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl riven gurka
1 krm cayennepeppar

Biffar: Mixa tinad fisk med en finriven rå potatis, blanda ner salt, finhackad purjo och finhackad paprika. Blanda ner citron precis innan stekning. Stek på medelvärme några minuter på varje sida. Häll över sesamfrö på den ogräddade sidan. Stek till biffarna får fin färg.

Rotsaker: Koka rotsaker i lättasaltat vatten till dom är lagom mjuka. Stek med smör och en nypa salt (och ev socker). Servera med hackad persilja.

Såsen: koka upp buljong, vin och creme fraishe försiktigt. Riv gurka och pressa ut överflödig vätska. Tag från plattan och rör ner gurka och vinäger samt cayennepeppar. Låt svala lite innan servering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där ser gott ut och vad man ser av ingredienserna så är det säkert så:-)
Hittade hit från bloggtoppen:-)
Ha de gott