tisdag 17 september 2013

Potatis och persilje-rårakor med gräddstuvad grönkål smaksatt med senapLotten blandar och ger. Rårakor är alltid gott och idag blev det en variant med persilja. Till det stuvad grönkål - med senap som en liten trevlig smakdetalj. En middag i tre nyanser av grönt!

Per person:
tre normalstora potatisar (jag hade fina rödskaliga som jag rev med skal och allt)
en näve bladpersilja
1/2 liten rödlök
ett par nypor salt
svartpeppar
smör & olja
+
En stor handfull grönkål (det krymper)
En liten bit purjolök
1/2 dl grädde
1 tsk vetemjöl
2 nypor salt
nypa socker
knapp tsk dijonsenap
3 st körsbärstomater
+
sallad

Rårakorna. Riv potatisen grovt. Finhacka löken och persiljan. Rör runt i en bunke. En stekpanna i gjutjärn är att föredra för maximal crisp. Jag har ingen sådan däremot en gryta i gjutjärn så jag använde den. Hetta upp en skvätt olja och en rejäl klick smör (även detta för att få en fin och krispig yta.) Stek i en stor "plätt", på hög värme. Första minuterna med ett lock för att rårakan ska bli mjuk. Tag sedan bort locket. Vänd efter några minuter och sänk sedan värmen och låt steka några minuter till. Resultatet ska vara mjukt med krispig yta.

Kålen: Rensa bort stjälken och strimla kålen fint. Fräs i olja en stund. Salta och sockra. Finriv vitlöksklyftan och stek med en liten stund. Tillsätt en halv dl vatten och en halv dl grädde. Låt koka en stund. Vätskan ska koka bort tills konsistensen blir ungefär som grädden utan vatten. Skiva tomaterna och blanda ner. Rör ut en tsk vetemjöl med ytterligare lite grädde och blanda ner så att såsen reder till sig. Blanda med dijonsenapen och smaka av.

Inga kommentarer: