måndag 16 september 2013
Koreanska mungbönsbiffar med purjo och sesam och en dippsåz
När jag nyligen hämtade späd purjo från lotten kom jag att tänka på en gammal klassiker som jag inte lagat på länge. Mungbönsbiffar. Det här är enkelt, snabbt gjort och jättegott.
2 portioner, som små- eller förrätt:
1 d torra mungbönor (ska ligga i blöt i ett dygn)
1 liten purjo (eller en halv normal)
1/2 dl sesamfrö
1 knapp tsk salt
olja till stekning
Dipsås:
2 msk ljus japansk soja
1 tsk asiatisk fisksås (kan uteslutas)
1 msk socker
1 välpressad limefrukt
en näve färsk koriander
1 liiiiten bit riven vitlök
1/5 röd chilli
Mungbönorna behöver ligga i kallt vatten i ett dygn. De får alltså inte vara kokta. Häll bort vattnet i ett durkslag och skölj bönorna. Låt rinna av.
Purjo: Skölj och finhacka purjon. Använd hela löken - mesta delen av blasten går fint att äta. Mixa lite drygt hälften av purjon tillsammans med mungbönorna i en bunke. Smeten ska vara helt slät. Blanda sedan ner resten av den finhackade löken, sesamfrö och salt. Rör om.
Hetta upp en panna med 1 msk neutral olja, klicka i biffar, en dryg msk brukar vara lagom, platta till lite grann. Stek på medelhögvärme på båda sidorna tills fin färg uppstår, sänk temperaturen och låt eftersteka ngn minut.
Dip: Blanda socker och gärna rumstempererad soja, fisksås och lime, finhacka koriander, chilli och riv en liten ände på en vitlök. Blanda ihop.
Servera biffarna med såsen i en liten dippvänlig behållare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar