söndag 15 september 2013

Kryddig couscous med grönsaker




En blandning av lottenskörd och nordafrikanska kryddor.

2 porioner:
2 dl couscous
2,5 dl vatten
en näve sultanrussin
5 hela kapslar kardemumma
1 tsk spiskummin hela frön
1/2 tsk parpikapulver
1 tsk oregano
2 krm salt
en skvätt olivolja
+
1 gul lök - gärna färsk
2 vitlöksklyftor
1/2 liten zuccini
ett par nävar grönkål och mangold (kan ersättas med bladspenat)
salt
lite citron
+
en näve pinjenötter
krämig fårost
+
x-tra lyx granatäpplesirap

Börja med att mortla spiskummin och stöt kardemummakapslarna lätt i morteln (behåll dem dock i hela skal) Rosta sedan couscous och kryddor i torr kastrull tills den får en lätt gyllene färg. Häll på vatten russin och salt och olja. Låt koka upp och ta sedan åt sidan och lägg på ett lock. Låt stå så i några minuter tills couscousen är fluffig och mjuk.

Strimla grönkål och mangold tunt. Finhacka lök och vitlök. Skär zuccinin i ganska små bitar. Stek allt samtidigt i en oljad panna. Salta och peppra, och pressa lite citron över tills mjukt. Om det behövs mjukas upp ytterligare häll på ngn matsked vatten och lägg över ett lock. Om du ersätter mangold/grönkål med bladspenat så stek med dem bara någon minut på slutet.

Blanda sedan ihop couscous och grönsaker i pannan. Servera med lite ringlad granatäpplesirap (kan ersättas med crema de balsamico om man vill) och hackad persilja samt smulad fårost. Rosta pinjenötter i en torr kastrull och strö på toppen.

Inga kommentarer: