torsdag 24 november 2011

Spenat och kikärtsbiff


Grön middag i dubbel bemärkelse. Gott var det!

Ca 3 portioner:
4 dl blötlagda kikärtor (blötlagd volym)
2 dl hackad spenat
1 tsk salt (inte mindre det blir trist)
2 klyftor vitlök
1 dl sesamfrö
peppar

Till frityr- 0,75 l olja. Det är ej svårt.

+
tillbehör
valfritt bröd, här vetetortilla
rostad tomat
fetaost
turk. yoghurt
persilja
lite lök
eller vad man gillar.

Blötlagda kikärtor: Blötlägg ett helt paket i 2 dagar. Skölj av och frys in det som inte används. Sedan kan man tina efter behov i varmt vatten.

Tina spenaten lite (eller låt stavmixern jobba hårt som jag just gjorde..) mixa med kikärtor, vitlök. Blanda ner salt peppar och sesam sist. Hetta upp en kastrull på max. Pröva med en liten klutt först, bubblar det kraftigt så är oljan tillräckligt het. Forma små biffar eller bollar, skjut ner försiktigt med ett par skedar. Fritera i några minuter och vänd på biffarna. Tag upp då det fått en lät gyllene färg. Fast gröna då. Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper. Servera i ett bröd med goda grejer till.

7 kommentarer:

Elina sa...

Låter både gott och enkelt. Jag älskar kikärter och har frysen full med kokta. Tror du att det funkar med förkokta också?. Vad kul med så mycket vegetariska recept. Här kommer jag titta in fler ggr.

Kocken sa...

Hej! Tyvärr så funkar det inte lika bra. Det som händer med de "råa" kikärtorna är att dom koagulerar av värmen. Detta gäller alla typer av baljväxter – det man då format håller ihop hur bra som helst! Men att använda redan kokta kikärtor funkar tyvärr inte. Ungefär på samma sätt som att det skulle vara svårt att forma köttbullar av stekt färs. Man kan tillsätta ägg till kokta kikärtor för att få liknande effekt.

Här om principen med okokta bönbiffar: http://provkoket.blogspot.com/2010/11/mungbonsburgare-med-blamogelsas.html

Här är ett recept med kokta bönor:
http://provkoket.blogspot.com/search?q=kikärtsbiffar

Lycka till :-)

Elina sa...

Perfekt då vet jag hur jag ska göra för att inte ska misslyckas. :) Ha en trevlig kväll

Anonym sa...

Jag läste fel i receptet och använde kokta kikärtor. Det funkade fram till att ja skulle fritera. Då föll allt isär. Fick tillsätta lite mjöl ,typ ett par matskedar, och steka i mycket olja istället. Det funkade. Sen var pitabröden jag köpt mögliga men det är ju en Anna sak. Biffarna smakar toppen.

Kocken sa...

Ah vad synd. Det är lätt att missa den detaljen. Men pröva att blötlägga ett paket någon gång. När jag upptäckte den metoden blev det plötsligt mycket roligare att göra vegetariska biffar! Dessutom är det mycket prisvärt jämfört med att köpa kokta på burk. Och bra för miljön! Lycka till.

Cornelia sa...

Hej!

Jag tänkte kolla med dig om man kan byta ut sesamfröna mot pinjenötter? Eller blir det äckligt?

Tack på förhand!

Kocken sa...

Hej, det låter gott tycker jag. Du kan ju rapportera om det blev lyckat! Lycka till