måndag 5 december 2011

Vegoburgare med dijonette i semipita


Då var det dags för friterad middag.. igen! Satte degen, syltade löken och mixade biffsmeten igår kväll. Idag direkt efter jobbet kommer mina middagsgäster och då kan jag snabbt fixa det sista.

En variant på veggeliton som gjorde succé här i Aspudden för ett par månader sedan (dock inte originalreceptet för det är hemligt, likt coca-cola)

Ca för tre:
6 dl okokta kikärtor - men blötlagda. 2 dagar räcker!
1 medium morot
3 vitlöksklyftor
1 tsk harissa – eller mer
(kan ersättas med sambal men ta då msk istf tsk)
1 tsk korianderfrö (sätter karaktär!)
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljing
1/2 tsk salt (ca)
liten burk majs
+
olja till fritering

Hamburgerbröd - 6 st
1,5 dl vatten
1/4 jäst
4,5 dl mjöl
1,5 msk olja
salt

Syr-syltad rödlök
1 dl rödvinsvinäger
1 tsk råsocker
1 rödlök

Dijonette-dressing
Drygt 1 dl creme-f
1 knapp msk majjo
1 msk dijon senap
1 ynka liten vitlöksklyfta finriven
1/4 citron
salt

+
ruccola
ost
tomat
gott humör!

Biffar. Skala och grovriv morot. Mixa allt – men spara 2/3 av majsen. Blanda sedan ner majsen! Smaka av. Lite mer starkt? Lite mer salt? Ska vara på gränsen till för salt. Forma biffar (räckte för mig till 7 st). Värm ca 5 dl olja (jag använder wok-panna) så det blir riktigt hett. Det ska knäppa i oljan. Lägg ner en miniklutt och se så det bubblar ordentligt. Lägg sedan ner så pass många biffar att dom inte snuddar varandra. Fritera i några minuter och vänd på biffarna. Låt rinna av i ett durkslag med hushållpapper.

Bröd:
Sätt degen med kallt vatten och låt jäsa över natten. (kan också sättas på vanligt vis med fingerljummet vatten - utan natten) Baka ut 6 bröd, rulla en bulle och kavla ut ganska tunt. Låt jäsa en stund under bakduk. Grädda sedan på 225 grader i ugn. Kanske uppnås nu pita-effekt! Det var i alla fall en rolig överaskning för mig.

Dijonette: Rör ihop och smaka av.

Lök: Koka upp vinäger och socker några minuter. Lägg i löken. Tag från plattan, låt dra några minuter. Häll sedan över i en skål och låt svalna. Gott.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, jag heter Terese och jobbar på Micael Bindefeld AB. Just nu jobbar vi med ett par spännande produktnyheter som vi tror kan passa din blogg!
Maila gärna mig för mer information,
Vänligen Terese
terese.jansson@bindefeldab.se