måndag 20 juni 2011

Friterade kikärts- och majsbiffar med syrlig örtsås och klyftisar


Jag flyttade upp till Stockholm för drygt 10 år sedan. Det var konstfolkhögskola, inneboende i Bromma, häng på Tranan och G-klubben (när man kom in), långa köer och dansnätter på soul och timtals fikor på kanel för hela slanten. Middagarna intog man allra helst på vego-restaurangen Chutney, för det nätta priset av 60 kr. Lagom för en student. Sedan gick åren och Soul och Chutneys besöksfrekvens minskade en aning... för att i stort sett avstanna. Men nu (efter att en hel del vatten runnit under broarna) har jag börjat jobba på Katarina Bangata. Samma gata som Chutney! Självklart har jag prövat lunchen ett par gånger, för jag gillar ju egentligen principen av ett vegetariskt skrovmål. Utbudet har överlag en ganska mosig karaktär men något som man sällan blir besviken på är just den vegetariska biffen. Ofta serveras klyftpotatis till och en sås som är syrlig och krämig. Här är ett (ganska lyckat!) försök att knäcka receptet:


Biffar 3-4 portioner:
5 dl blötlagda kikärtor
1 msk vatten
1 liten burk majs
1 morot
1 tsk salt
1 tsk korianderfrö
peppar
2 klyftor vitlök
lite blad persilja
+
rapsolja till fritering

Klyftisar
färskpotatis
salt peppar olja
blandade torkade kryddor

Sås
2 dl lätt creme-f
knappt 1 msk äpplecidervinäger
1 msk olivolja
salt peppar
Mycket finhackad färsk basilika och timjan
eller ngt annat grönt som odlas på balkongen?

Klytpotatisen gör men först och sätter sedan igång med allt annat. Tips: Översalta.

Biffar: blötlägg kikärtor i 2 dagar och skölj. Obs: att biffarna är bara blötlagda och inte kokade är en förutsättning för att dom ska hålla ihop. Använd 5 dl, resterande kikärtor kan man frysa in. Mixa ihop allt slätt. Smaka av så det är ordentligt salt. Hetta upp en kastrull så det är 6 cm olja. Det ska vara riktigt hett och knäppa från oljan. Det är främsta knepet för att få bra resultat. Pröva en boll först, om det bubblar häftigt så är det lagom varmt. Forma små bollar på ett fat och lägg ner dem försiktigt med en sked. Fritera i några minuter, tills dom blir gyllenbruna. Lägg inte för tätt, utan fritera i omgångar. Låt svalna i ett durkslag på hushållpapper.

Såsen rör man bara ihop och serverar ljummen.

Lite musik att kocka till! http://www.youtube.com/watch?v=4-L6rEm0rnY

3 kommentarer:

NinaS. sa...

Åh nostalgi! Chutney! Jag bodde också i Stockholm för ca 9 år sedan... och då var det ju vanligt att man gick till Chutney för ett vegomål. Och Govindas. De där biffarna... de måste jag ju försöka återuppleva! :)

Kocken sa...

Kul! Biffarna är dock inte samma sort som på chutney då de man får där ser ut att vara ugnsbakade. Men friterat är godast, tro mig! Och enklelt. Lycka till

Unknown sa...

Making Money - Work/Tennis: The Ultimate Guide
The งานออนไลน์ way bsjeon you would 1xbet korean expect from jancasino betting on the tennis matches of tennis is to bet on the player you like most. But you also need worrione.com a different