måndag 28 mars 2011

Bangbang-kyckling


Jag åt en riktigt god kinesisk middag på en surfrestaurang i Visby – av alla ställen. Det var plockmiddag med olika smårätter. Bangbang hette en av dem. Servitrisen berättade att namnet bang-bang kom ifrån smaksensationen: sesam, vinäger och sejuan-peppar, som en "bang" i munnen. Kunde mycket väl stämma, tänkte jag. Vid receptresearch stötte jag dock på en annan förklaring, att man dunkar ut kycklingen och vitlöken: "bang bang". Mycket gott var det hur som helst!

2 kycklingfiléer
3 cm ingefära
0,5 dl buljong
1 klyfta vitlök
+
2 små eller 1 stor morot
1/2 gurka
5 cm purjo
1 msk ljus soja
1 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
+
1 tsk sichuanpeppar (även kallad vildpeppar)
går att köpa på china-li på ringvägen i sthlm
2 msk sesampasta
2.5 msk vinäger
2.5 msk ljus soja
1.5 msk socker
+
sesamfrö färsk koriander
- om det finns

Koka ris.

Koka kycklingen hel mjukt i buljong, skivad ingefära och utbankad vitlök tills den är helt genomkokt i 10-15 minuter. Spara buljongen! tag upp kyckling med hålslev och låt svalna. Riv sedan kycklingen i fiberriktningen.

Finstrimpa gurka och morot och purjo, marinera med soja vinäger sesamolja.

Såsen: rosta sijuanpeppar i torr panna, mortla grovt. Rör ihop allt annat. Värm upp försiktigt i stekpanna, blanda ner pepparn, om såsen är för tjock kan man späda med ett par msk buljong. Blanda ner kycklingen.

Lägg först upp morot/gurkblandning på fatet – lägg kycklingen över. Strö eventuellt lite koriander och sesamfrö på topp.

2 kommentarer:

Madeleine sa...

Mums!
Jag ska laga denna Surfers-specialitet ikväll. Jag brukar ha chunky jordnötssmör i såsen istället. Blir Bang Bang-smaksensation!

Ann-Sofi sa...

Hihi vilket roligt namn.