onsdag 16 september 2009

Tom yum-wok med kokos


Igen! Burken med Tom yum plockas ur kylen var och varannan dag sedan den köptes. Pastan är smart smakkomprimerad med citrongräs, koriander, chilli bland annat. Syrlig, kryddig och het. Att smaksätta woken blir underbart gott (jag har ätit det här två dagar i rad). Kokos på topp är lyxigt – yoghurten gör det lite krämigare och mildare. God wok-lycka!

Liten bit halloumi
+
Blandade grönsaker
blomkål
paprika
morot
zuccini
purjo
vitlök
Ingefära(!)
+
Tom yum paste (1 msk per portion)
lime (1/4 per portion)
salt (ca 1/2 tsk per portion)
kokosmjölk (1/2 dl per portion)
+
kokos
yoghurt
+
ris eller bulgur och sallad

Sätt på bulgur eller ris (Tips: jag tycker det är så tradigt att koka så jag brukar koka lite större sats, och frysa in i muffinsformar, och tina).

Skär / bryt upp alla grönsaker i lagom bitar. Lägg purjo och vitlök åt sidan.

Skär halloumi i mindre bitar. Börja med att bryna den så att den får färg och lägg åt sidan. Ha på högsta värme i en stor panna! Stek grönsakerna några minuter i olja. Sätt gärna ett lock på. Pressa sedan över lime, 1-2 dl kokosmjölk och tom yum-pastan (ca en msk per portion) stek under lock, tillsätt sedan purjo vitlök och halloumin, ett par minuter räcker, låt det mesta av vätskan avdunsta, det ska inte vara så såsigt! Smaka av med tom-yum, lime och salt.

Servera med en klick matlagningsyoghurt och kokos samt ris och sallad.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Det där lät ju oerhört gott! Måste köpa tom yumpasta snarast.

Men. Att tina fryst ris måste väl ändå kvalificera som jobbigare än att koka? Det sköter ju liksom sig självt på spisen!

Kocken sa...

Visst - det är gott! Men ibland måste man lägga till det syrliga själv så var beredd med en lime eller två. Det beror väl på vilken pasta man köper. Den jag köpte behövde lite syrlig förstärkning,

Jo i och för sig! Det handlar mest om att vääääänta på riset. Ofta är jag lite för hungrig när jag sätter igång med maten! Jag gillar råris och det tar en stund att koka. Fryser man in i en sådan där mufffinsbricka har man lagom portioner. Jag brukar göra samma med bönor. Koka ett helt paket och frysa in. Ta fram en näve då och då.