söndag 13 september 2009

Blomkålssoppa med curry och koriander


Varje måndag under min uppväxt åt vi soppa till middag. Det var en hel del olika soppor, tomatsoppa med pasta, spenatsoppa, blomkålssoppa med curry. Vad var det mer mamma? Sommartid smaksattes sopporna med färska kryddor från vår lilla trädgårdsplätt. Till soppan åt vi alltid isländska pannkakor, extra tunna smaksatta med kardemumma. Mycket goda! Pannkakorna tar vi en annan gång men här kommer recept på blomkålssoppan:

1 liter vatten
1 dl grädde
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 litet blomkålshuvud
1 msk curry
1 lime
1 grönsaksbuljong
1 hönsbuljong
2 cm ingefära
1 tsk salt (smaka av)
+
färsk koriander


Hacka gul lök och vitlök fint. Fräs i olja. Bryt upp blomkålen i små buketter. Häll på vatten och buljong, koka upp. Tillsätt efter en stund pressad lime, finriven ingefära och curry, efter ytterligare en stund grädde. Koka tills blomkålen är mjuk, utan att vara mosig. Mixa hälften av blomkålen. Red med lite mjöl om man gillar en tjockare soppa, en msk kan räcka blanda isf ut i lite vatten och rör ner.

Servera med färsk koriander strösslad på. Ett gott bröd till.'

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, det var nog de som var återkommande. Det var de som alla gillade. Svamp och morotssoppa kom väl till ibland på de senare åren. Det fanns inte så mycket färska grönsaker heller. Det har blivit ett stort breddat utbud. Nu gör jag ofta soppa hemma på kvällen, men isländska pannkakor var länge sedan. KraM mamma

Kocken sa...

Just det svampsoppan. Mmmmm. Den var god.