lördag 12 september 2009

Tom Yum + räkor


Det mest arbetskrävande i denna rätt är att skala räkorna. I övrigt är det bara att koka upp i ett par minuter. Mycket god, syrlig med lite sting. Yum yum.

3 portioner:
+
2 msk tom yum pasta
1 dm purjo, i skivor
4 champinioner, i skivor
2 morötter, i tunna skivor
2 cm färsk ingefära, i tännsticks bitar
1 tomat
1 lime
1/2 grönsaksbuljong
+
500 gram räkor med skal
thaibasilika eller koriander
och ev skål med ris

Tina räkorna (om du heter Sara och Erik behövs ej detta då de åter blivit smögenbor) & skala - spara skalen i en skål. Koka upp 1 liter vatten. Koka räkskalen någon minut. Sila bort skalen men behåll buljongen. Pressa ner en halv lime, tillsätt hälften av ingefäran och grönsaksbuljongen, samt 2 msk tom yum pasta. Smaka av så det är lagom salt och lagom starkt. Den skall ha ha sting! Tänk på att grönsker, räkor och ris gör soppan mildare. Häll ner, morot, purjo, champinioner och tomat på en gång. Koka i ett par minuter. Servera direkt med en näve skalade räkor i varje skål. Strössla över lite färsk ingefära och thaibasilika. Servera gärna ris till om man vill bli lite mättare.

Vart köper man då tom-yum? Säkert på ICA runt hörnet i våra mat-globaliserade dagar. Fast den här kommer från ett litet asiatiskt livs jag vill tipsa om, och som jag skrivit om tidigare i provköket. Minns ej namnet men det ligger bredvid ellora på hornsgatan (zinkens damm) En pratglad gubbe med skägg och kajal driver stället, honom kan snacka mat med. Billigt och intressant shopping!

Inga kommentarer: