tisdag 6 maj 2008

Svampomelett semi-klassiskI provköket måste man ju pröva lite nytt och ibland kan handla om småsaker. Som detta en klassisk svampomelett med lätt modifiering. Vad är det för "modifiering" då? Joseru. Jag rev isär svampen. Det gjorde Nigella på TV. Dessutom användes fisksås istället för buljong. Fisksås gör smaken fyllig och luktar lite mysko. Man lever bara en gång! Resten är som vanligt.

2 pers

Svampstuvning:
2 stora nävar färsk svamp
1 gul lök
1 vitlöks klyfta stor
1/2 dl grädde
skvätt vitt vin eller citron
persilja
svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
1 msk fisksås
1/2 röd paprika
1/2 tsk svartpeppar

Omelettsmet:
4 ägg
1msk vatten
1/2 tsk salt

Riv isär svampen (rock`n`roll) Finhacka gula löken, stek svamp & lök i olja, riv vitlöken och lägg på efter en stund, när det mesta av vätskan är borta häll på en skvätt vin eller lite pressad citron, även fisksås. Låt puttra lite. Häll på grädden och låt koka tills konsistensen är tjock. Tag från plattan och blanda ner hackad persilja, hackad paprika & svartpeppar. Smaka av med lite salt ev.

Vispa ihop omelettsmeten ordentligt och sätt i 1/2 tsk salt. Du kan göra en stor och dela på mitten eller fördela i två omgångar. Häll ut smeten i varm stekpanna med olja eller smör och låt den stelna nästan helt. Lägg sen på svampstuvningen och strössla lite riven ost över. Vänd över så den blir dubbel.

Servera med sallad och bröd.. eller så kan du pröva nåt nytt för all del.

2 kommentarer:

Robert Lerner sa...

Hej Lina,

Jag gillar svampomelett som fan, brukar köpa en liknande variant på fryshuset till lunch ibland men då harom i ganska stora halloumibitar oxå. Det blir gott.

Peace
Robert

Kocken sa...

Ah.. det skall prövas! Har förövrigt hört gott om Fryshusets luncher förut. Man blir ju sugen på att dra dit nån dag.

Peace tillbaks!