onsdag 14 maj 2008

Dumplings
Det här är mat för en dag då du har tid och lust att pyssla. Kanske inte en stressad onsdag. Speciellt inte om du jobbat över och dessutom är lite bakis. Inte då du är trött och nästan lipar när du ser ansamlingen med alla bunkar, burkar, durkar och kastruller som måste skrubbas. Välj en annan dag. Den dagen kan du lyxa med världens godaste dumplings och missa inte såsen!

__________________

Dumplings för 3-4 pers

Deg
2 dl kokhett vatten
3 dl vetemjöl
1,5 dl maisena majsmjöl
1 tsk salt

Blanda mjöl och salt - häll på hett vatten och knåda degen smidig.

Låt degen vila. Du får inte vila - seså börja genast med fyllningen!

Fyllning 1:
10 champinioner
1 gul lök
1 msk sesamfrö
1 msk fisksås
1/2 dl sweetchillisås
ett par kvistar koriander
nypa salt

Stek hackad lök och hackad svamp (ej skivad det blir lite stort) i olja - när det vätskat av sig häll på sweet chilli, fisksås och sesamfrö. Strö lite salt över. Låt väskan koka in nästan helt - tag åt sidan och blanda ner koriandern.

Fyllning 2:
1 dm purjo
1 dm zuccini
1 dl räkor skalade
3 cm ingefära
röd chilli
1/ 2 lime
nypa salt

Fräs zuccini och purjo en liten stund, tillsätt hackad ingefära, räkor och chilli och lime - hetta upp en kort stund. Smaksätt med lite salt.

Kavla ut degen i ngn millimeter tjocklek. Det är lättare att ta mindre bitar åt gången. Skär ut en rektangulär platta ca 5x8 cm. Lägg på en liten klick fyllning och kläm ihop till en halvcirkel. Skär bort den överflödiga degen. (spara och använd igen) Pensla undersidan med olja och lägg ut färdiga dumplings i ett durkslag - med lite mellanrum mellan varje. Tag en stor kastrull, fyll ett par cm vatten och låt koka upp. Sätt durkslaget i kastrullen och lägg på ett lock (obs durkslaget skall ej vidröra det kokande vattnet.) Låt ångkoka i 5 minuter. Tag loss försiktigt - dom kan fastna ganska lätt, lirka isf loss försiktigt med en kniv.

Låt svalna på ett fat - går att äta som det är - men gott att steka snabbt i lite olja.

SÅSEN - gör susen

1/2 lime
1 msk fisksås
1/2 msk socker
1 msk ljus soja
1 tsk sesamolja

Lycka till

Inga kommentarer: